Filmo „Gyvenimo simfonijos sūkuryje. Juozas Domarkas“ peržiūra

Domarkas Juozas
Data:2020-08-27
Laikas:16:00
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Rugpjūčio 27 d. 16 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka kviečia žiūrėti dokumentinį filmą apie 2000 m. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatą, vieną iškiliausių Lietuvos dirigentų Juozą Domarką. Filme „Gyvenimo simfonijos sūkuryje. Juozas Domarkas“ (rež. Laima Lingytė, 2018 m., trukmė 42 min.) apžvelgiamas muzikos lydimas dirigento gyvenimas.

Dirigentas J. Domarkas vertinamas už muzikinio mąstymo brandą ir kultūrą, emocionalią atlikimo manierą, daugiau kaip pusės amžiaus kūrybinę veiklą. J. Domarkas dažnai kviečiamas diriguoti geriausiems Rusijos, Baltijos šalių, Lenkijos, Čekijos, Slovakijos, Vokietijos, Pietų Amerikos ir kitų šalių orkestrams, vadovauti operų ir baletų pastatymams. Jo repertuaras įvairus – dirigentas atlieka tiek klasikinius kūrinius, tiek šiuolaikinę muziką, tačiau šia veikla neapsiriboja. J. Domarkas taip pat yra pasižymėjęs pedagogas – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius, išugdęs tokias muzikos pasaulio žvaigždes kaip Modestas Pitrėnas, Modestas Barkauskas, Dainius Pavilionis ir kt.

Dirigento talentas apdovanotas ne tik Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premija, bet ir kitais prestižiniais apdovanojimais: Vyriausybės meno premija, Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi bei Didžiuoju kryžiumi, Lenkijos Respublikos Kavalieriaus kryžiaus ordinu, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju kryžiumi ir kitais.

Filmas itin jautriai perteikia J. Domarko asmenybę, atspindi dirigento profesinius užmojus bei jo vaidmenį šeimoje. J. Domarko įsitikinimu, šis įžvalgiai sukurtas filmas pasakoja apie daug daugiau, nei jį patį.

„Nesu didelis kino specialistas, tačiau, mano manymu, šis filmas labai šiltas, žmogiškai jautrus ir tautiškai reikšmingas. Labai vertinu ir džiaugiuosi tuo, kad, pasakojant apie mane, buvo papasakota ir apie muziką, kultūrą ir kita. Tai, ko mūsų tauta galbūt dar negirdėjo“, – 2018 metais po premjeros kalbėjo pagrindinis filmo herojus.

Kviečiame pamatyti!


Renginys iš projekto „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XI“, skirto populiarinti Valstybės kultūros ir meno premijomis (nacionaline ir vyriausybės) apdovanotų menininkų kūrybą Panevėžio regione.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė

LKT_Logotipas
Panevezio-miesto-savivaldybe

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.