Bibliotekos Vaikų literatūros skyrius modernizuojamas ir laikinai perkeliamas į kitas patalpas

Vaikai žaidžia dėžėje

Džiugios žinios visiems Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos skaitytojams, darbuotojams, savanoriams bei visai Panevėžio regiono bibliotekų bendruomenei – pradedamas vykdyti bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus patalpų modernizavimo projektas. Numatoma modernizuoti skyriaus infrastruktūrą, pagerinti bibliotekos teikiamų paslaugų kokybę, įkurti naujas, regiono ir vietos bendruomenės vaikų informaciniams, kultūriniams ir laisvalaikio poreikiams pritaikytas erdves.

Dėl šios priežasties Vaikų literatūros skyrius laikinai perkeliamas į kitas patalpas. Skyriaus darbuotojai lankytojus aptarnaus adresu Respublikos g. 26–4 (2 aukštas). Apie skyriaus atidarymą lankytojai bus informuoti papildomai.

Bibliotekos darbuotojai tikisi, kad šis atnaujinimas suteiks galimybes kurti pažangą ir vertę vietos bendruomenei bei padės dar vieną pamatinį akmenį įgyvendinant bibliotekos viziją – tapti moderniu bibliotekų veiklos inovacijų centru regione, suteikiančiu patrauklią aplinką ir lygias galimybes mokytis, kurti ir atrasti.

Vaikų literatūros skyriaus darbo laikas ir kontaktai.

Kaip rasti?

Vaikų literatūros skyrius perkeliamas į Respublikos g. 26–4

Apie Vaikų literatūros skyrių

Nors savo veiklą pradėjo dar 1949 metais kaip Centrinė vaikų biblioteka Panevėžyje, oficialiai Vaikų literatūros skyrius įkurtas 1970 metais. Skyrius garsėja originaliais projektais, edukacinėmis programomis, kūrybinėmis veiklomis – neseniai pristatytas virtualios realybės technologijomis sukurtas „Aukštaitijos ETNO kilimas“ Panevėžio regiono vaikus skatino pažinti etnografiją, o stalo žaidimas „Kelionė į devintą stotį“ padėjo vaikams lavinti kūrybiškumą piešiant žaidimo veikėjus.

Skyriaus darbuotojai ne kartą organizavo vasaros užimtumo stovyklas vaikams, aktualias problemas nagrinėjančius seminarus tėvams, netgi įkūrė knygų klubą šmaikščiu pavadinimu „Knygų graužikai“. 2020 metais skyrius paminėjo įspūdingą 50-ies metų jubiliejų į kurį sukvietė pasakų personažus ir, žinoma, vaikus. Idėjų katilas vis dar verda – artimiausiu metu numatomi projektai, apimantys ne tik Panevėžio regioną, bet ir Baltijos šalis.

Vaikų literatūros skyriaus pokyčiai

Per 50 veiklos metų skyrius patyrė nemažai pokyčių, kurie liudija unikalias skirtingų laikotarpių realijas. Savo karjeros kelią čia pradėjo ne vienas bibliotekininkas. Ilgus metus vaikų literatūrai skyrusi tuometinio Vaikų literatūros centro vadovė, mylima bibliotekininkė Gema Dromantienė prisimena darbą bibliotekoje pradėjusi nuo ypatingo kruopštumo reikalaujančių veiklų, pavyzdžiui, fondo sutvarkymo pagal abėcėlę.

„Niekada nereikia bijoti paprastų darbų, juk viskas slypi paprastume. Aš manau, kad geru vadovu tampama susipažinus su visais skyriaus darbais“, 

– sako G. Dromantienė.
Gema Dromantienė Vaikų literatūros skyriuje prie „Bitės nameliuko“

Šių dienų kontekste darbuotoja į daugelį praeities įvykių žvelgia su šypsena. „Pradėjus dirbti Vaikų literatūros skyriuje, viskas buvo įdomu. Nustebino bibliotekos vadovo požiūris į aprangą. Gavau pastabą, kad į darbą negalima eiti su džinsais. Šiandien tai kelia šypseną. Tada man, dar jaunai specialistei, tai buvo nesuprantama“, – prisimena G. Dromantienė. Buvusią skyriaus vadovę stebina sparti technologinė pažanga, sumanios jaunosios skaitytojų kartos. „Atsirasdavo daug norinčiųjų dirbti prie kompiuterių. Viena skyriaus darbuotoja reguliuodavo vaikų eiles. Vaikai iš pradžių žaisdavo tik kompiuterinius žaidimus. Patys skaitytojai savo sugebėjimais tuo metu buvo išmanesni už darbuotojas“, – pasakoja G. Dromantienė.

Sentimentai stebint augančius lankytojus

Pusė amžiaus – ypatingas laikotarpis per kurį išugdytos net kelios skaitytojų kartos. Nors vaikų literatūros padalinio darbuotoja Jadvyga Kazlaučiūnienė darbą bibliotekoje baigė jau senokai, ilgus metus vaikams ir jų literatūros pomėgiams skyrusi moteris dar ir šiandien mielai priimama į bibliotekos bendruomenę.

Jadvyga Kazlaučiūnienė (viduryje) su Vaikų literatūros skyriaus darbuotojomis

Rodos, skyriaus darbuotojos visada gebėjo sukurti artimą ryšį ne tik su kolegomis, bet ir lankytojais – dar ir šiandien prisimena daugelio vardus.

„Turėjome bibliotekos draugų – dabar juos vadintume savanoriais. Jie dažnai lankėsi bibliotekoje, padėdavo tvarkyti knygų lentynas, rengti knygų parodas ir atlikti kitus darbus. Buvo kūrybingų vaikų – Panevėžyje žinomas fotografas Arūnas Revotas, floristė Jurgita Eismontaitė, aktorė Tolušytė, dabar jau studentas Šarūnas Kaušila ir kiti. Kelios mergaitės, kurios noriai deklamuodavo, dainuodavo per renginius ir mums talkindavo, dabar jau pačios yra mamos ir atveda savo vaikelius skaityti į vaikų biblioteką“,

– prisimena J. Kazlaučiūnienė.

Skyriaus atnaujinimas – ne pirmasis, bet svarbiausias

Vaikų literatūros skyriaus patalpos ir fondai ne kartą pertvarkyti ir perkelti. „Buvo sujungtas tuometinis Jaunimo literatūros skyrius su Vaikų literatūros skyriumi. Perkeltos knygų lentynos, pertvarkyti fondai, keitėsi knygų išdėstymas. Po to į vieną salę atsikėlė Muzikos skyrius ir įkurtas Edukacinės literatūros ir muzikos centras. Po keleto metų Muzikos skyrius išsikėlė į naujas bibliotekos patalpas Respublikos g. Likusią salės dalį nusprendėme savo jėgomis atnaujinti“, – prisimena J. Kazlaučiūnienė. Prie bibliotekos pertvarkymo prisidėjo ne tik bibliotekininkai – padėjo darbuotojų šeimos nariai, kurie sukūrė patalpose daugiau jaukumo ir spalvų: „Per savaitgalį su savo šeimomis perdažėme senas palanges ir langų rėmus. Buvo paklota nauja kiliminė danga. Atnaujintoje salės dalyje įsikūrė mažųjų skaitytojų ir 1–4 klasių mokinių abonementas – tikra vaikiškų knygų karalystė su įvairiais žaislais, stalo žaidimais ir kt. Edukacinės literatūros ir muzikos centras pavadintas Vaikų ir jaunimo literatūros centru“, – pasakoja darbuotoja. Dėl nuolat besikeičiančių skaitytojų poreikių, šiemet skyrius vėl atnaujinamas. Tai pirmasis tokio masto patalpų modernizavimas nuo literatūros centro Panevėžio Aukštaičių gatvėje įkūrimo pradžios.

Kas džiugins ateityje?

Greta Kėvelaitienė

Kol Panevėžio regiono kultūros bendruomenė nekantriai laukia atnaujintų erdvių, Vaikų literatūros skyriaus darbuotojai ir toliau rengia staigmenas. Pasak skyriaus vedėjos Gretos Kėvelaitienės, šiais metais bus vykdomi net keli dideli projektai. 2021 metais užplūs „Šiaurės šalių vaikų knygos potvynis“, kuriuo bus siekiama supažindinti vaikus, jaunimą ir specialistus su klasikine ir šiuolaikine Šiaurės ir Baltijos šalių vaikų literatūra, inovatyviomis priemonėmis skatinti skaitymo įpročius ir didinti šiaurietiškos literatūros žinomumą Lietuvoje. Projekte dalyvaus trys šalys: Lietuva, Latvija ir Estija. Šiuo metu įgyvendinamas bendradarbiavimo projektas su Panevėžio veiklių mamų bendruomene, kuriuo siekiama užtikrinti mamų užimtumą, įtraukti jas į bendruomeninę veiklą pasiūlant kokybiškas paslaugas ir profesionalias žinias, emocinę gerovę ir kt. Žinoma, svarbiausia metų žinia – 2020 rugpjūčio 28 dieną numatomas dar vienas istorinis skyriaus perkėlimas, kuris žymi investicinio projekto „Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos pastato modernizavimas (Aukštaičių g. 4–2, Panevėžys)“ pradžią. Skyriaus modernizavimo darbus numatoma vykdyti iki 2021 metų gruodžio 31 dienos. Šiam projektui įgyvendinti skirtos Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšos.

Stebėkite istorinio persikraustymo akimirkas Vaikų literatūros skyriaus „Facebook“ puslapyje ir būkite kartu!

Aktuali, nuolat atnaujinama informacija apie skyriaus veiklą, renginius bei paslaugas teikiama Vaikų literatūros skyriaus interneto svetainėje vjlc.pavb.lt ir „Facebook“ puslapyje.


Parengė Megana Pesse
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka

Kuriame Lietuvos ateitį