Atidaryta XII-oji respublikinė kardelių paroda „Baltijos kelio gėlė“

Vaizdas be pavadinimo

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Atrijaus terasoje atidaryta XII-oji respublikinė kardelių paroda „Baltijos kelio gėlė“. Ji panevėžiečius džiugins iki šeštadienio, rugpjūčio 22-os dienos 15 val.

Paroda skirta Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui paminėti. Joje eksponuojami kardeliai bei taip pat lelijos, jurginai iš įvairių šalies vietovių ir VDU botanikos sodo. Svarbu paminėti, jog tai – tarptautinė selekcininkų paroda; joje galima pasigrožėti amerikiečių, čekų, slovakų, latvių, ukrainiečių, rusų selekcininkų išvestų veislių kardeliais. Bibliotekoje savo gėles eksponuoja Alfonsas Žobakas, Monika Petkevičiūtė, Leonas Adomavičius ir Edvinas Misiukevičius.

Parodos iniciatorius Alfonsas Žobakas pristatymo metu teigė menantis Baltijos kelią ir kardelius, gausiai krentančius iš dangaus lėktuvų pilotų iniciatyva. Taip kardeliai tapę taikios politinės demonstracijos simboliu ir vėliau pavadinti Baltijos kelio gėlėmis.

Bibliotekoje esanti Atrijaus terasa yra parodą surengusių selekcininkų pamėgta vieta, kadangi iš viršaus sklindanti šviesa ir tinkamai parinktas eksponavimo aukštis padeda atkleisti unikalią žiedlapių spalvą bei formas.

Kviečiame pasigrožėti ir įkvėpti šių ypatingų gėlių aromato.


Parengė Rūta Paukštytė.