VASAROS KNYGŲ FIESTA. Susitikimas su leidykla „Žara“ ir knygų autoriumi Eugenijumi Skerstonu

Vaizdas be pavadinimo
Data:2020-07-14
Laikas:14:00
Vieta:Nuotolinis renginys

Liepos 14 d. 14 val. vyks penktoji Bitės bibliotekos rengiamos „Vasaros knygų fiestos“ tiesioginė transliacija. Jos metu susitiksime su Eugenijumi Skerstonu ir leidyklos „Žara“, pristatysiančios tris šio autoriaus knygas, direktore Ramute Žandariene. Ši transliacija, o vėliau ir jos įrašas bus matomas bibliotekos „Youtube“ kanale.

Leidykla „Žara“ yra nuolatinė „Vasaros knygų fiestos“ viešnia, visad  džiuginusi skaitytojus įdomiais leidiniais, didele jų įvairove. Čia leidžiamos ir Lietuvos, ir žinomų užsienio šalių rašytojų knygos. Leidiniai pasižymi turinio ir poligrafijos kokybe.

Būtent tokios yra  „Žaros“ išleistos Eugenijaus Skerstono knygos: „Prabanga. Mada. Stilius“, „Meniniai audiniai. Personažų išvaizdos triumfas“, „Įvaizdžio ideologija. Individo Aš“.

Knyga „Prabanga. Mada. Stilius“ skirta visiems besidomintiems gyvensenos kultūra, kuri ekonominės gerovės šalyse susiformuoja trijų fenomenų – prabangos, mados ir stiliaus – veikiama. Kad išsamiau aptartų temą, autorius pasirinko kiek neįprastą teksto struktūrą, kuri, jo manymu, leidžia atskleisti ne tik šių socialinių reiškinių esmę, bet ir jų sąsajas su visuotiniais procesais.

Knygoje „Meniniai audiniai. Personažų išvaizdos triumfas” pateikiama meninių audinių gamybos istorija. Skaitytojai susipažins su jų užsakovų pomėgiais, audinių dailininkų ir audėjų veiklos ypatumais, taip pat su itin išsamiais jų ikonografiniame lauke pavaizduotų personažų išvaizdos aprašais, įskaitant daugybę mitų, legendų ir menotyrinių įžvalgų. Leidinyje gausu spalvotų iliustracijų, kurias suteikė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmų muziejaus, privačių ir valstybinių Prancūzijos pilių savininkų bei meno fondų kuratoriai.

Knyga „Įvaizdžio ideologija. Individo Aš“ skirta nors ir ne naujai, bet daugeliui visuomet labai įdomiai temai – individo įvaizdžiui. Įvaizdžio apibrėžčių yra nesuskaičiuojama daugybė, tačiau šis fenomenas sietinas su asmens savikūra, saviraiška ir, akivaizdu, savivaizdžiu, kitaip tariant, psichika, sufleruojančia individo savimonę. Pasirinkta tema plati, bet jos svarbiausi akcentai – individo santykis su visuomene, kurioje jis nesitikėjo gimti, su jos kultūra, socialinėmis, taip pat estetinėmis bei moralinėmis nuostatomis, vertybėmis, darančiomis didelį poveikį išvaizdos kultūrai, pavaldžiai tradicijoms, papročiams, įpročiams ir (arba) stereotipiniams jos vertinimams.

Apie autorių:

Eugenijus Skerstonas (g. 1958 m., socialinių mokslų daktaras) studijavo ekonomiką Vilniaus universitete, jame dėstė, 1990 m. apsigynė disertaciją. Jis dirbo įvairiose institucijose ir įstaigose, PHARE projektuose, 2004–2007 m. vertėjavo Europos Komisijoje Liuksemburge. Kalba keliomis užsienio kalbomis. Šiuo metu – Kazimiero Simonavičiaus universiteto profesorius, Vilniaus dizaino kolegijos dėstytojas, ERASMUS programos dėstytojams dalyvis, populiarus viešųjų paskaitų lektorius, kviestinis Prancūzijos instituto Lietuvoje lektorius, TV programų svečias.
Dr. Eugenijus Skerstonas – devynių leidinių apie gyvensenos kultūrą autorius, reprezentacinių renginių moderatorius ir išskirtinių kelionių po Prancūziją vadovas.
2018 m. Eugenijus Skerstonas apdovanotas Prancūzijos kultūros ministerijos Meno ir literatūros riterio ordinu.