Dusetų Kazimiero Būgos bibliotekoje vyko žydų kultūros paveldo edukacija

kultūros paveldo edukacija

Liepos 10 d. Dusetų Kazimiero Būgos bibliotekoje vyko žydų kultūros paveldo edukacijos vaikams ir jaunimui „Pažintis su sinagogomis” ir ,,Viena diena Viešpačiui…“ 

Šių metų VII-ojo M. Veriovkinos simpoziumo temą įkvėpė Utenos regiono litvakai ir du Marianos Veriovkinos paveikslai. Pirmas, tapytas realizmo stiliumi, išgirtas pačio Iljos Repino 1893 m. – ,,Besimeldžiantys žydai”, antrasis, ekspresionistinis, vaizduojantis Vyžuonų karčiamą, iš atminties tapytas 1936 m. – ,,Žydų smuklė”. Simpoziumo, kuris vyksta liepos 10-19 dienomis, veiklų apsčiai.

Norėtume pasidžiaugti tuo, kad Dusetų bibliotekoje sulaukėme viešnios – Jurgos Jackevičiūtės, gidės bei Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus edukacinių programų vadovės, atstovės iš Tolerancijos centro Vilniuje. Ji Utenos regiono vaikus ir jaunimą supažindino su žydų maldos namais, tradicijomis. Susitikimo metu klausėmės pranešimo apie vieną svarbiausių judaizmo švenčių, skirta Viešpačiui – šabo dieną. Dalyviai sužinojo, kada ir kodėl švenčiamas šabas, kaip jam ruošiamasi ir kaip jis minimas, ar yra kas nors bendro tarp šabo ir sekmadienio, kas ir kodėl draudžiama šabo dieną. Pristatytos šventės ištakos, etapai, tradiciniai valgiai.

Taip pat šnekučiavomės apie žydų maldos namus, kiek Lietuvoje buvo ir tebėra išlikusių sinagogų, kokios pagrindinės šio pastato dalys ir jų paskirtis, kuo ypatinga žydų maldos namų puošyba, kurioje sinagogos vietoje laikoma Tora, kaip ji skaitoma ir kodėl vyrai sinagogoje meldžiasi apsisiautę talitu, o galvas prisidengia kipomis.

Jurga Jackevičiūtė taip pat organizuoja pažintines keliones po Lietuvą, sukurti maršrutai leidžia pažinti daugiakultūrę Lietuvą iš arčiau: pabendrauti su žydų bendruomenės nariais, pas juos viešint paragauti tradicinių patiekalų, užsukti į ne vieną sinagogą ir apžvelgti ją iš vidaus. Daugiau informacijos besidomintiems edukatorė suteiks el.paštu: jurgasally@gmail.com

Dusetų Kazimiero Būgos bibliotekos informacija
Nuotraukos Vandos Stepanavičienės