Bičiulystės šventė Ignalinoje

Bičiulystės šventė

Vasaros atostogos – puikus laikas pakeliauti, aplankyti dar nepažintas Lietuvos vietas, pasisemti naujų įspūdžių ir susitikti su bičiuliais.


Šiltą liepos 16 dienos rytmetį  į Anykščių L. ir S. Didžiulių viešąją biblioteką rinkosi smalsiai nusiteikę ir pasirengę kelionei Vaikų literatūros ir edukacijos skyriaus jaunieji skaitytojai –  iniciatyvos „Atverk duris vasarai“ dalyviai. Džiaugiamės, kad kartu vyko ir vienas vaikučių tėtis. Ignalinos viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius iniciatyva, vykdant projektą „Būkim pažįstami“ buvome pakviesti atvykti ir dalyvauti tradicinių lietuvių liaudies žaidimų mugėje.

Kelionė į Ignalinos kraštą neprailgo. Draugiškai šnekučiuodami ir žvalgydamiesi  pro autobuso langą į besikeičiančius gamtos vaizdus, atvykome į Ignalinos miestą. Vienas, kitas posūkis – ir mes prie bibliotekos. Čia mus sutiko patys tikriausi cirko klounai, kurie pasisveikinę ir prisistatę, pakvietė į bibliotekos kiemelį. Daugybė šventiškai nusiteikusių Ignalinos bibliotekos skaitytojų ir svečių atvykusių iš Molėtų, Zarasų, Visagino bibliotekų  jaukiu šurmuliu užpildė visą bibliotekos teritoriją.

Po šilto priėmimo susiskirstėme į tris komandas taip, kad jose būtų dalyvių iš įvairių miestų bibliotekų. Prasidėjo net kelias valandas trukęs „Etnožaidynių“ maratonas.

Pasigirdęs duslus pučiamo rago gausmas kvietė dalyvius į etnokiemelį. Čia vaikai susitiko su folkloristu Jonu Kavaliausku, kuris dalyviams pasakojo apie tradicinius lietuvių liaudies žaidimus, mokė juos žaisti, supažindino su žaidimų priemonėmis: vilkeliu, kojūkais, švytuokle, meškere ir kt. Vyko komandinės ir individualios estafetės, žaidimai-rungtys. Smagu buvo lysti pro tikrą „arklio lanką“, varžytis medinių klumpių nešiojimo  rungtyje, žaisti su lazdomis, kaip pagrindiniu liaudies žaidimo įrankiu, mokytis pasigaminti ir muzikuoti birbynėmis iš nendrės.

Bibliotekos viduje, Vaikų literatūros skyriaus edukacinėje erdvėje, skambėjo lietuvių liaudies dainos, šokiai, rateliai su Ignalinos krašto folkloro ansamblio „Čiulbutė“ vadove Sigute Mudiniene. Nuobodžiauti niekam neteko. Ramesnes lietuvių liaudies dainas, žaidimus ir ratelius keitė vikresni, greitesni. Šio užsiėmimo metu vaikai patyrė daug džiugių emocijų. Tai buvo gera galimybė geriau pajausti vienas kitą ir lengviau susipažinti.

Kūrybinis užsiėmimas su dailininku, iliustruotoju, knygų vaikams autoriumi Pauliumi Juodišiumi ir debiutuojančiu vaikų rašytoju Virgiu Šidlausku dalyviams suteikė daug džiaugsmo ir malonumo. Juk kiekvienam skaitytojui įdomu susitikti ir pabendrauti su pamėgtų ir skaitomų knygų autoriais. Tačiau šis užsiėmimas pranoko visus vaikų lūkesčius. Garsiai fantazuodami, dideliame bendrame piešinyje, dalyviai kartu su autoriais kūrė pasakojimą sugalvodami personažus, kartu dainavo ir muzikavo. O sukurtos istorijos ir susitikimo pabaigą papuošė triukšmingas popierinių trimitų orkestras.

Baigiantis susitikimui dalyvių laukė vaišės ir apdovanojimai. Vaikai džiaugėsi gavę dovanų po birbynę, padarytą iš pačios tikriausios nendrės.

Dėkojame Ignalinos viešosios bibliotekos kolektyvui už suorganizuotą gražią ir prasmingą jaunųjų regiono bibliotekos bičiulių draugystės šventę.

Ramunė Bražiūnienė
Vaikų literatūros ir edukacijos skyriaus vedėja
Nuotraukos Rimvydės Urbonienės

Anykščių rajono savivaldybės L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos informacija