Paminėta pasaulinė mezgimo viešumoje diena

pasaulinė mezgimo viešumoje diena

Šiemet mezgimo mėgėjai susirinko Senvagės saloje, kur birželio 12-ąją vyko iniciatyva skirta Pasaulinei mezgimo viešumoje dienai.

Šeštą kartą Lietuvoje ir antrą Panevėžyje organizuotas renginys gana gausiai subūrė bendraminčius. Šiemet jį organizavo Panevėžio miesto savivaldybės viešoji biblioteka ir Panevėžio Bendruomenių rūmai.  

Iniciatyva sumanyta parodyti, kad mezgimas savo tradicijomis nėra vienišas užsiėmimas, o puikiai tinka bendravimui. Taip siekiama paskatinti žmones daugiau leisti laiką bendraujant gyvai. Taip pat norima atkreipti dėmesį į tai, kad rankdarbiai dažnai laikomi pasenusiu, šiuolaikiniam žmogui neaktualiu užsiėmimu, nors iš tikrųjų patiria atgimimą. Šiais laikais, kai galime beveik viską nusipirkti patys – rankų darbo dovanos įgauna ypatingą prasmę. Juk visą laiką, kol savo paties rankomis kuri dovaną, galvoji apie žmogų, kuriam ji bus skirta.

Prie smagios akcijos net nedvejodamos prisijungė Šiaurinės bibliotekos rankdarbių klubo „Laumė“ narės su bičiuliais bei mezgimui neabejingais miestelėnais, kolegėmis iš įvairių miesto bibliotekų, Panevėžio Trečiojo amžiaus universiteto studentais. Į akciją atvyko net „Laumės“ partnerės – Biržų rankdarbių asociacijos „Fantazijų skrynia“ narės.

Susirinkę ir patogiai įsitaisę su virbalais ar vąšeliais bei siūlų kamuoliukais mezgimo entuziastai užsiėmė širdžiai miela veikla: kas mezgė kojines, kas riešines, o kas – kokį mielą aprangos aksesuarą ar žaisliuką.

Dalyvės buvo atsinešę savo mezginius ar pasipuošę savo kūrybos suknelėmis, sijonais. Praeiviai galėjo pasigerėti ne tik eksponuojama mezginių paroda „Siūlo suktybės“, bet ir susipažinti su mezgimui, įvairiems raštams skirtais leidiniais.

Renginio metu be dėmesio neliko ir mažieji panevėžiečiai. Bibliotekos darbuotojos kvietė juos dalyvauti smagiose edukacinėse programose. Geroji Ragana iš vaikų literatūros skyriaus „Žalioji pelėda“ sekė japonų pasaką „Kodėl medūzos neturi kaulų“. „Židinio“ biblioteka kvietė į kūrybines dirbtuves „Norų lėlytės“, kur kiekvienas galėjo susirišti lėlytę, saugančią nuo blogos akies ir pildančią norus.

Iniciatyva sulaukė nemažai dėmesio ir tikrai nusisekė. Tikimės, kad ne tik jos dalyviai pajuto mezgimo naudą, kurią patvirtina ir mokslas: malšina stresą, didina kūrybiškumą, stiprina atmintį, gerina smulkiąją motoriką, suteikia pusiausvyros bei kontrolės jausmą, atitolina senatvinį užmaršumą, padeda geriau suprasti matematiką, geometriją ir, net gelbsti kenčiantiems chronišką skausmą.

Parengė I. Rapkevičienė
Nuotraukos L. Dubauskienės
Panevėžio miesto savivaldybės viešoji biblioteka