Filmo „Muzika dviems“ peržiūra

filmas „Muzika dviems“
Data:2020-06-25
Laikas:16:00
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Birželio 25 d. 16 val. kviečiame žiūrėti filmą „Muzika dviems“ (rež. Dalia Kutavičienė, 1998 m., trukmė 36 min.) apie fortepijoninį duetą Rūtą ir Zbignevą Ibelhauptus, 1997 m. Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatus. 

Kuo ypatinga muzikanto profesija, kada reikia pradėti jai ruoštis, kaip į muzikos kelią pasuko Rūta ir Zbignevas – apie tai kalba „Muzika dviems“. Filme sužinosime, kaip susikūrė muzikinis duetas scenoje ir gyvenime, kuo ypatingas grojimas keturiomis rankomis, kaip pavyko suderinti ugningą atlikimą su santūriu ir rafinuotu. Čia išgirsime Rūtos ir Zbignevo Ibelhauptų atliekamų kūrinių, pamatysime epizodus iš jų koncertų.

Rūta Rikterė (Ibelhauptienė, Šmigelskaitė) gimė 1963 m. sausio 2 d. Elektrėnuose. Pianistė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Fortepijono katedros docentė, Lietuvos muzikų sąjungos narė. 1986 m. baigė Lietuvos konservatoriją (J. Karnavičiaus fortepijono klasę), 1989 m. jos stažuotę. Nuo 1989 m. dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, 1999 m. tapo docente. Respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatė.

Zbignevas Ibelhauptas gimė 1961 m. rugpjūčio 28 d. Vilniuje. Pianistas, pedagogas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos rektorius. 1984 m. baigė Lietuvos konservatoriją (K. Grybausko klasę), 1988 m. jos stažuotę. Nuo 1988 m. dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, 2009–2011 m. Fortepijono katedros vedėjas, nuo 2011 m. akademijos rektorius, profesorius. Z. Ibelhauptas yra tarptautinių pianistų konkursų (S. Vainiūno, M. K. Čiurlionio, Fortepijoninių duetų) žiuri narys.

1988 m. R. ir Z. Ibelhauptai subūrė fortepijoninį duetą, su kuriuo koncertuoja tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, dalyvauja tarptautiniuose festivaliuose.

„Pianistai tarp Lietuvos atlikėjų išsiskiria ne tik tuo, jog nenuilsdami puoselėja fortepijoninio dueto žanrą. Visų pirma šie menininkai patraukia dėmesį įdomiai formuojamomis programomis, atvirais, į platesnius multikultūrinius kontekstus kreipiančiais požiūriais, interpretacinių stereotipų nesuvaržytomis idėjomis” (pagal tarptautinio M. K. Čiurlionio muzikos festivalio tekstą).

Dėmesio! Iš anksto informuojame ir atsiprašome, kad dėl pandemijos apribojame vietų skaičių bibliotekos erdvėse, kuriose vyks renginiai.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė

Lietuvos Respublikos Kultūros taryba Panevezio-miesto-savivaldybe

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.