Europos Komisija kvies teikti paraiškas „Europe Direct“ veikloms vykdyti Lietuvoje

Vaizdas be pavadinimo

2020 m. birželio 2 d. Europos Komisija pakvies teikti paraiškas, taip bus siekiama pasirinkti partnerius „Europe Direct“ veiklai vykdyti 2021–2025 m.

Kvietimas teikti paraiškas bus skelbiamas pagal Europos Komisijos Komunikacijos generalinio direktorato 2020 m. darbo programą. Steigdama naujos kartos tinklą, Europos Komisija siekia paremti reikalavimus atitinkančius subjektus, kurie kaip „Europe Direct“ įsipareigos vykdyti įvairią informavimo ir dalyvauti skatinančią veiklą.

Konkursą laimėję pareiškėjai bus vadinami Europos Komisijos ir Europos Parlamento (toliau – Parlamentas) partneriais ir pasirašys penkerių metų trukmės partnerystės pagrindų susitarimą su Europos Komisijos atstovybe Lietuvoje. Pagal konkretų susitarimą dėl dotacijos partneriui kasmet bus skiriama tam tikra metinė dotacija. Jos dydis bus nurodytas Kvietime.

Be dotacijos, Europos Komisija ir Europos Parlamentas „Europe Direct“ centrams laiku teiks informaciją teminiais ES klausimais, rengs mokymus, pateiks leidinius ir sudarys tinklaveikos galimybes.

„Europe Direct“ tinklą administruoja Europos Komisija ir jos atstovybė Lietuvoje. Kvietimas bus skelbiamas atstovybės svetainėje: https://ec.europa.eu/lithuania/grants_lt/EDIC_call_2020_lt

Pirmieji Europos informacijos centrai Lietuvoje buvo įkurti prieš 20 metų. Per šį laikotarpį centrų pavadinimai ir finansavimo šaltiniai keitėsi.  Šiuo metu centrai įsikūrę 10 miestų: Alytuje, Kaune, Klaipėdoje, Marijampolėje, Panevėžyje, Šiauliuose, Tauragėje, Telšiuose, Utenoje ir Visagine.

„Europe Direct“ informacijos centrai padeda Europos Komisijai skleisti informaciją apie Europos Sąjungą (ES) ir siekia bendrauti su visuomene vietos lygmeniu. Centrai papildo ir remia Europos Komisijos atstovybių, Europos Parlamento biurų ir kitų ES institucijų ir įstaigų informavimo veiklą vietos ir (arba) regionų lygmeniu. Jie taip pat bendradarbiauja su kitais ES informacijos ir pagalbos tinklais (pavyzdžiui SOLVIT, Europos vartotojų centru, programos Erasmus+ agentūromis – JTBA ir Švietimo mainų paramos fondu, Europos įmonių tinklu, MITA ir tt.).

Centrai teikia pagrindinę informaciją apie ES ir visuomenei labiausiai rūpimus ES politikos klausimus, pirmiausia atsižvelgdami į piliečių bendruosius informavimo poreikius. Jie organizuoja renginius ir naudoja įvairias informavimo priemones, kad pasiektų visuomenę vietos lygmeniu tiek tiesiogiai, tiek per atitinkamus informacijos skleidėjus ir suinteresuotuosius subjektus. Be to, aktyviai remia piliečių dialogus ir glaudžiai bendradarbiauja su Europos Komisijos atstovybėmis, vietos NVO, savivalda, švietimo įstaigomis. Be to, centrai bendrauja su vietos ir regionų žiniasklaida ir teikia savo pastabas apie visuomenės nuomonę ir reakciją į su ES susijusius klausimus.