Bitės biblioteka kvies į susitikimus su žymiais aktoriais, režisieriais ir rašytojais

Literatūros ir kino dienos logo

Pasibaigus karantinui Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje startuos  projektas „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XI“, kuris skirtas populiarinti Valstybės kultūros ir meno premijomis (nacionaline ir vyriausybės) apdovanotų menininkų kūrybą Panevėžio regione.

Renginiai orientuoti į įvairaus amžiaus, profesijų ir socialinių grupių žmones, literatūros specialistus ir vyresniųjų klasių moksleivius, senjorus, visus, kurie domisi lietuvių literatūra ir menu. Projekto metu 12-oje Panevėžio regiono viešųjų bibliotekų bus organizuojami Valstybės kultūros ir meno premijomis apdovanotų menininkų kūrybos vakarai.

Išskirtinius renginius numatoma surengti rašytojo Justino Marcinkevičiaus 90-mečio, filmų kūrėjo Jono Meko  100-mečio, literatūrologės ir rašytojos Viktorijos Daujotytės 75-mečio paminėjimams.  Renginiai numatomi laureatams rašytojams – Danutei Kalinauskaitei, Sigitui Parulskiui, aktoriams Rolandui Kazlui, Dariui Meškauskui ir kitiems.

Organizuojant renginius bus naudojama dešimtmetį bibliotekoje renkama vertinga premijų laureatų kinematografinių portretų, jų kūrybos ekranizacijų ar apie juos sukurtų dokumentinių filmų mediateka.

Renginius papildys mini knygų mugės su premijų laureatų kūrybos naujienomis ir leidyklų naujausiais leidiniais. Renginių meninę vertę kurti bus kviečiami Panevėžio dramos teatro aktoriai ir koncertinių įstaigų atlikėjai.

Projekto metu Panevėžio apskrities G.Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje ketinama surengti išskirtinį renginį skirtą aktoriui, Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatui Albinui Kėleriui, dažnai savo talentą dovanojančiam įvairiuose miesto renginiuose, tačiau dar nė karto nebendravusio su publika savo paties kūrybos vakare.

Šiais metais projekte  numatoma pasinaudoti Amsterdamo bibliotekos patirtimi ir G. Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje organizuoti pokalbius „Valanda su rašytoju“. Bibliotekoje įkurtoje grafikos studijoje bendrauti su jaunimu ir dalintis savo patirtimi bus kviečiamos menotyrininkė, poetė Laima Kreivytė, aktorė ir poetė Birutė Marcinkevičiūtė-Mar, dailėtyrininkė Giedrė Jankevičiūtė.

Vasaros metu kiekvieną ketvirtadienį G. Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje bus organizuojama 13 meninių ir dokumentinių filmų peržiūrų su diskusijomis apie įvairių meno sričių Valstybės kultūros ir meno premijų laureatus. Dalyvauti pokalbiuose apie laureatų kūrybą bus kviečiami režisieriai, kultūros ir meno atstovai, patys premijų laureatai.

Birželio 11 d. vyks iškilmingas sezono atidarymas – režisierius Audronis Liuga pristatys savo naują filmą „Tėvo kėdė“ apie Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatą, teatro režisierių Eimuntą Nekrošių.   

Liepos 2 d. vyks susitikimas su kino režisieriumi, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu Algimantu Puipa ir jo naujausio filmo „Kita tylos pusė“ pristatymas. Kartu su juo turėtų dalyvauti dokumentinio kino režisierė Janina Lapinskaitė.

Liepos 9 d. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Juozo Javaičio filmo „Vieno buto istorija. Vincas Mykolaitis-Putinas“ peržiūra ir diskusija su režisieriumi.

Rugpjūčio 6 d. žiūrovus kvies ypatingas renginys – susitikimas su legendine aktore Regina Varnaite. Filmą apie išskirtinio talento aktorę „Laimė būti kartu“ pristatys jo autorė, R. Varnaitės duktė Aušra Eidukaitytė. Neįtikėtina, bet akivaizdu, kad 93 m. scenos meistrė, sukūrusi visą plejadą įsimintinų vaidmenų, iki šiol nėra gavusi Valstybinės premijos, nors yra pelniusi daugybę reikšmingų apdovanojimų: Lietuvos respublikinė premija (1997), Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino V laipsnio ordinas (2000), Fortūnos statulėlė už ištikimybę profesijai (2002), Santakos I-ojo laipsnio garbės ženklas (2007),  Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos Garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ (2012).

Projekto tęstinumo užtikrinimui bus įsigyta dokumentinių filmų ir papildyta bibliotekos mediateka, skirta regiono švietimo ir kultūros įstaigų lankytojų individualiam naudojimui.

Šiais metais būsite vėl kviečiami spręsti interaktyvų kryžiažodį, skirtą laureatų kūrybos populiarinimui viešojoje interneto erdvėje. Kryžiažodį rasite bibliotekos feisbuke. Teisingai jį išsprendusieji bus apdovanoti bibliotekos prizais. Vienuoliktąjį sezoną vykdomas projektas, pristatantis Nacionalinės ir Vyriausybės kultūros ir meno premijomis apdovanotus laureatus ir jų kūrybą, prisideda prie kultūrinės visuomenės ugdymo ir nacionalinės skaitymo skatinimo programos įgyvendinimo Panevėžio regione.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė

LKT_Logotipas       Panevezio-miesto-savivaldybe

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.