„Ad astra“ laureatės bibliotekininko darbo nekeistų į kitą

Ad Astra laureatės

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka jau ketvirtą kartą paskelbė nominacijos „Ad astra“ laureatus. 

Nominacija siekiama pagerbti geriausius Panevėžio ir Utenos apskričių teritorijose veikiančių viešųjų  ir mokyklų bibliotekų specialistus, informuoti visuomenę apie kūrybiškai ir inovatyviai dirbančių bibliotekininkų išskirtinę veiklą.

Nominacijos „Ad astra“ laureatėmis jau yra tapusios Anykščių, Ignalinos, Kupiškio, Panevėžio rajonų ir Panevėžio miesto savivaldybių viešųjų bibliotekų specialistės; Anykščių ir Panevėžio rajonų bei Panevėžio miesto mokyklų bibliotekininkės. Šių metų nominacijos „Ad astra“ laureatės – iš Kupiškio rajono ir Panevėžio miesto bibliotekų.

Savivaldybių viešųjų bibliotekų kategorijoje nominuota Kupiškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Lankytojų aptarnavimo skyriaus vyresnioji bibliotekininkė RITA SENVAITIENĖ. Tai puiki literatūros žinovė, profesionali konsultantė, gebanti parinkti ir pasiūlyti knygą įvairių skaitymo poreikių lankytojams. Gerai vertinama, labai mylima skaitytojų ir bendradarbių yra tarsi bibliotekos veidas, daug prisidedantis prie teigiamo bibliotekos įvaizdžio formavimo. Svarbiausias Ritos Senvaitienės pastarojo laikotarpio pasiekimas – knygų klubo ,,Knygius“ sėkminga veikla.

Atsižvelgiant į skaitytojų idėjas ir poreikį, Kupiškio rajono savivaldybės bibliotekoje prieš porą metų veikti pradėjo skaitytojų klubas ,,Knygius“. Šis klubas yra bendruomenės traukos centras, kuris kviečia Kupiškio gyventojus užsiimti įvairia kultūrine veikla: diskutuoti apie perskaitytas knygas, keliauti literatūriniais Lietuvos maršrutais bei organizuoti kultūrinius renginius.

Klubo „Knygius“ veikla buvo pristatyta 2019 m. Atėnuose vykusioje IFLA 85-ojoje konferencijoje – Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės bibliotekos stendiniame pranešime „Reading promotion programs in Lithuania public libraries“ („Skaitymo skatinimo programos Lietuvos viešosiose bibliotekose“).

Apdovanojimą pelnė Panevėžio miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Vaikų bibliotekos „Žalioji pelėda“ vedėja ALVIDA BRATKAUSKIENĖ. Būdama atvira naujovėms, ji savo energija ir išmone sutelkė padalinio kolektyvą darniai veiklai, kad jaunieji bibliotekos skaitytojai čia visada rastų sau įdomių užsiėmimų, būtų apsupti harmoningos ir kūrybiškumą skatinančios aplinkos.

 Viena iš Alvydos Bratkauskienės  naujausių idėjų – 2019 m. įkurtas inovatyvių veiklų klubas šeimoms „Ateik. Pamatyk. Sukonstruok“. Klubo veiklos sudomino ne tik mažuosius bibliotekos skaitytojus, bet ir jų tėvelius. 2019  m.  biblioteka  įgyvendino  3  projektus : „Skaitymas kitaip“, „Teatras prasideda nuo… Bibliotekos!“, vaikų vasaros poilsio projektą „Vasara vaikuose – vaikai vasaroje“.

Bibliotekoje veikiančioje edukacinėje kūrybinių medijų studijoje vaikams „Saviraiškos kodas“ įsikūrė neformalaus ugdymo teatro būrelis, aktyviai dalyvaujantis organizuojant knygų pristatymus,  ruošiant  pasirodymus  įvairiomis  šventėms. 

Alvydos Bratkauskienės entuziazmo dėka buvo praplėstos ir suremontuotos bibliotekos patalpos, biblioteka pasipildė naujais, vaikams pritaikytais, baldais ir nauja modernia įranga.

Mokyklų bibliotekų kategorijoje nominuota Panevėžio miesto savivaldybės ,,Minties“ gimnazijos bibliotekininkė MILĖ KABELIENĖ. Bibliotekininkė šalia savo tiesioginio darbo daug dėmesio skiria renginių, projektų ir akcijų organizavimui. 2019 m. biblioteka organizavo net 107 įvairius renginius: vizualinius knygų pristatymus, literatūrinius žaidimus, parodas, stendinius pristatymus, temines popietes, turiningas pertraukas, pasitelkiant išmaniąsias technologijas. Milė Kabelienė teigia, kad švietimo įstaigoje prioritetas – ilgalaikiai integruoti  skaitymo projektai, skirti moksleivių skaitymo skatinimui. Vieni svarbiausių – tai literatūriniai-edukaciniai kūrinių pristatymai mokiniams, kuriuos bibliotekininkė rengia kartu su mokyklos pedagogais: „Jauno žmogaus problemos literatūroje“, „Jauno žmogaus pasaulis“,  „Mano skaitymo dienoraštis“, „Žmogaus laikysena ribinėje situacijoje“ ir kt.

Siekdama pasidalinti gerąja patirtimi su kitų miesto mokyklų bibliotekininkėmis ir lietuvių kalbos mokytojomis, bibliotekininkė organizavo pamoką 13 klasei „Apie knygas kitaip“.

2019 m. bibliotekoje surengtos 42 parodos. Siekdama parodas paversti turiningo bendravimo erdve, Milė Kabelienė organizavo ne tik pažintines parodas įžymių žmonių sukaktims, Lietuvos įvykiams paminėti, bet čia buvo eksponuojamos mokyklos mokinių ir mokytojų kūrybinės parodos.

„Ad astra“ nominančių paprašėme atsakyti į 2 klausimus:

  1. Kuo įdomus yra bibliotekininko darbas?
  2. Ką Jums reiškia gauti „Ad astra” apdovanojimą?

Rita Senvaitienė

1. Man bibliotekininko darbas – tai žmonės, bendravimas, konsultavimas, renginiai, susitikimai. Įdomu dirbti, kai tradicija ir naujovės papildo viena kitą, niekada negali stovėti vietoje. Gera būti apsuptai žmonių ir knygų, gali išbandyti save ir išmokti ko nors naujo. Svarbiausia – tikėti tuo ką darai ir mylėti skaitytojus.

2. Reiškia, kad mano darbai pastebimi ir vertinami. Tuo pačiu tai įpareigojimas ir motyvacija nesustoti vietoje, tobulėti ir ieškoti naujų patrauklių darbo formų.

Alvida Bratkauskienė

1. Bibliotekininko darbas yra visapusiškas, visada esi žmonių apsuptyje, visada dalyvauji bendruomenės gyvenime. Esi reikalinga įvairių profesijų žmonėms. Visada esi šalia knygų, kuriose gali rasti ir nusiraminimą ir įvairius atsakymus į reikiamas temas. 

2.Man šis apdovanojimas yra aukštas įvertinimas už ilgametį darbą, kurį jau dirbu virš 30 metų. Niekada nekilo mintis keisti darbo. Kitoje profesijoje savęs neisivaizduoju ir nenoriu to daryti. Tik noriu pasakyti, kad šis apdovanojimas yra skirtas ne man vienai, jis skirtas visam kolektyvui. Be savo šaunios komandos nepasiekčiau jokių rezultatų, juk karo lauke vienas karys yra ne karys.

Milė Kabelienė

1. Bibliotekininko gyvenimas verda tarp knygų, skaitytojų apsuptyje. Čia daugybė veiklos ir erdvės, yra kur pasireikšti. Myliu savo darbą, džiaugiuosi, kad kiekvieną dieną turiu galimybę susitikti su skaitytojais, suteikti jiems informacijos, o tuo pačiu galiu pati tobulėti. Bibliotekininko darbas reikalauja žinių, atsakingumo, kūrybiškumo… Visos darbo sritys yra įdomios. Labai svarbu nuoširdus bendravimas, kad skaitytojams būtų malonu užeiti į biblioteką, nes jie labai laukiami.

2. Aš esu labai laiminga ir dėkinga visiems už šį įvertinimą. Man šis apdovanojimas – tarsi patvirtinimas, kad ėjau ir einu teisingu keliu. Tai gera motyvacija  judėti į priekį, stengtis ir tobulėti, dar labiau tęsti ir puoselėti pradėtus darbus. Tad nuoširdžiai ačiū gimnazijos administracijai ir mokytojams padedantiems ir palaikantiems.

Apie iškilmingą metų nominacijos ,,Ad astra“ apdovanojimų teikimo ceremoniją skaitykite čia.