(Ne)įvykęs susitikimas su poete ir dramaturge Violeta Palčinskaite

Violeta Palčinskaitė ir Juozas Miltinis
Kairėje – Violeta Palčinskaitė ir Juozas Miltinis. Vilnius, 1974 m. Dešinėje – Violeta Palčinskaitė Juozo Miltinio palikimo studijų centre, 2019 m. Nuotraukos iš Juozo Miltinio palikimo studijų centro fondo.

Balandžio 16 d. Juozo Miltinio palikimo studijų centre buvo numatytas susitikimas su poete, dramaturge Violeta Palčinskaite. Deja, jis neįvyks, bet poetė viltingai kreipiasi į visus laukusius šio susitikimo ir dalinasi prisiminimais:

Legendiniame Juozo Miltinio bute šį kartą mes nesusitiksime…  dėl nuo mūsų nepriklausančių aplinkybių.

Kol kas.

Lapkritį, viešėdama Panevėžyje ir degdama žvakelę ant Miltinio kapo, labai laukiau būsimo susitikimo. Tebeskambėjo režisieriaus žodžiai: „neieškokite, kas modernu, ieškokite, kas amžina“. Tikiu, kad praėjus baimės ir streso laikotarpiui, kurį šiuo metu išgyvena Pasaulis, mes būtinai susitiksime. Su tais, kurie vis dar nori pasidalinti savo prisiminimais, ir su tais jaunais žmonėmis, kurie vis dar nori sužinoti kokią nors iki šiol negirdėtą detalę apie genialų menininką, kurio jiems, deja, neteko  pažinti.

Įsivaizduoju, kaip atversiu duris į kambarį, kuriame prie seno ąžuolinio stalo, papuošto režisieriaus taip mėgstamų geltonų gėlių puokšte, kažkada esu praleidusi nemažai valandų. Čia įgijau neįkainojamų žinių, patirties, būdama dar labai jauna, pradedanti dramaturgė. Čia gimė mano pirma pjesė.

Todėl atvėrusi tas stebuklingas duris spurdančia širdimi pasakysiu: Bonjour, maestro! Aš ir vėl atėjau.

Violeta Palčinskaitė

Juozo Miltinio palikimo studijų centras paruošė virtualų susitikimą su poete ir dramaturge Violeta Palčinskaite, jį skaitykite portale „Panevėžio kraštas virtualiai“: https://paneveziokrastas.pavb.lt/2020/04/virtualus-susitikimas-su-poete-ir-dramaturge-violeta-palcinskaite/