Kaip dirba mūsų partneriai užsienyje COVID-19 pandemijos metu?

Bibliotekos net ir sunkiomis, netikėtai pasaulį užgriuvusios pandemijos sąlygomis išlieka lanksčios ir kūrybingos, pasiekdamos savo lankytojus nuotoliniu būdu, viešindamos savo fondus ir paslaugas virtualiojoje erdvėje, be kita ko nenutraukdamos ir įprastų bibliotekinių darbų, tokių kaip komplektavimas ir katalogavimas. Pasidomėjome, kaip šį nepaprastą laikotarpį išgyvena mūsų kolegos Ispanijoje, Kroatijoje ir Čekijoje.

Ispanijos Hueskos viešoji biblioteka rengia virtualius knygų ir diskusijų klubų susitikimus Jitsi Meet platformoje. Kiekvieną savaitę parengia ir virtualioje erdvėje publikuoja numatomų veiklų tvarkaraštį.

Registruotiems Hueskos bibliotekos vartotojams suteikiama prieiga prie e-knygų ir e-žurnalų.

Biblioteka teikia neseniai sukurtą paslaugą – nuotoliniu būdu teikia konsultacijas besikreipiantiems dėl naudojimosi įvairiomis mobiliosiomis programėlėmis, informuoja apie bibliotekos skaitmenines paslaugas.

Šiuo metu Hueskos biblioteka rengia virtualų foto konkursą „Hueska tavo mobiliajame telefone“. Norintys dalyvauti gali atsiųsti po vieną nuotrauką, nufotografavę miesto vaizdą savo telefonu iš balkono ar pro namų langą.

Hueskos vaikai kuria istorijas apie koronavirusą, kurios  publikuojamos bibliotekos tinklaraštyje.

Kroatijos Rijekos miesto bibliotekos specialistai daugiausiai dirba iš namų. Dėl įvairios informacijos bibliotekos vartotojai gali kreiptis telefonu. Daugiausiai skambinama dėl e-knygų ir elektroninės registracijos tapti bibliotekos skaitytoju (ši paslauga sukurta būtent COVID-19 pandemijos laikotarpiu). Kad sklandžiai vyktų bibliotekinis procesas, keletas darbuotojų visgi dirba bibliotekoje atlikdami kai kuriuos neatidėliotinus darbus. Rijekos biblioteka savo interneto svetainėje ir socialinių tinklų paskyrose nuolat atnaujina informaciją apie situaciją dėl COVID-19 ir kaip tai veikia įvairias bibliotekos paslaugas.

Biblioteka savo lankytojus skatina nepamiršti skaitymo. Neseniai buvo pradėta teikti e-knygų paslauga, kaip puiki tradicinių knygų alternatyva. Paslauga aktyviai naudojamasi, nes lankytojai dėl griežtų apribojimų šiuo metu negali ateiti į biblioteką. E-knygų rekomendacijas skaitytojai randa bibliotekos svetainėje. Dažniausiai rekomenduojami užsienio literatūros šedevrai, kroatų literatūros kūriniai, publicistika, mokslinė literatūra, istorinės knygos, populiarioji grožinė literatūra.

Dirbantys namuose bibliotekininkai atlieka leidinių katalogavimo darbus, rengia straipsnius internetiniam Rijekos miesto bibliotekos žurnalui (GKR Magazine), taip pat internetiniam žurnalui Brick-zine, kuris skirtas vaikams ir jų tėvams, nuolat atnaujina informaciją bibliotekos socialiniuose tinkluose, rengia knygų video rekomendacijas, teikia „Klausk bibliotekininko“ paslaugą, vykdo tokius bibliotekos projektus kaip ZELDA Erasmus+.

Kai kuriuose Rijekos miesto bibliotekos skyriuose fondai ruošiami RFID sistemos įdiegimui.

Čekijos Karlovi Varų regioninė biblioteka pagal vyriausybės reglamentą uždaryta iki 2020 m. birželio 8 d. Tačiau neseniai (balandžio 14-ąją) skaitytojams vėl buvo suteikta galimybė knygas atnešti į jų grąžinimo dėžes, nes karantino pradžioje ši paslauga buvo nebeteikiama. Karlovi Varų biblioteka ir toliau atnaujina informaciją savo interneto svetainėje, socialiniuose tinkluose, el. paštu teikia „Klausk bibliotekininko“ paslaugą. Skaitytojai skatinami naudotis PressReader paslauga, rinktis iš 7000 periodinių leidinių, leidžiamų 120 šalių 60 kalbų. Biblioteka kviečia į įdomią virtualią ekskursiją – pasidomėti kalvystės meistrų darbais.

Virginija Švedienė
PAVB Vartotojų aptarnavimo skyriaus vyr. bibliotekininkė