Bibliotekininkų pagaminti skydai pasiekė dirbančius CoVid-19 rizikos zonoje

3D Pasvalyje

Tik prasidėjus karantinui ir paaiškėjus, kad Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, trūksta apsauginių priemonių nuo CoVid-19, Pasvalio Mariaus Katiliškio bibliotekos darbuotojai pradėjo gaminti apsauginius skydus tiems, kurie savo darbe turi kontaktuoti su užsikrėtusiais ir rūpintis sergančiais. Iš viso bibliotekoje per porą savaičių pagaminta 100 apsauginių skydų, kurie išskirstyti po Pasvalio rajoną.  Aišku, 100 skydų nepakanka visiems rizikos zonoje esantiems žmonėms, tačiau bibliotekininkai sako, kad tai tik pirma partija. Gaminama ir netrukus bus dalijama antra skydų partija. 

Didžiausia dalis apsauginių skydų nusiųsta Pasvalio pirminės asmens sveikatos priežiūros centrui (poliklinikai ir ligoninei). Skydų taip pat skirta Pasvalyje dirbantiems socialiniams darbuotojams, nusiųsta Narteikiuose esančiam Panevėžio profesinio rengimo centro bendrabučiui, kur yra paskirtos patalpos karantinuojantiems žmonėms, dovanota Saločių-Grenctalės pasienio punktui – tiems žmonėms, kurie pasitinka šiame pasienio punkte laikinai izoliuojamus grįžtančius į Lietuvą asmenis, kol jų nepasiima jų savivaldybių atstovai. Skydų taip pat skirta vairuotojams, kurie veža galimai užkrėstus asmenis. 

Paskirstyti skydus tiems, kam jų labiausiai reikia, bibliotekininkams padeda Pasvalio rajono savivaldybės darbuotojai. Kaip sakė Savivaldybės administracijos atstovai, skydų pirmiausia reikia medikams ir tiems, kas turi dirbti su izoliacijoje ir karantine esančiais asmenimis. „Ši bibliotekininkų iniciatyva vykdoma tada, kai to labiausiai reikia, kai yra didžiausias priemonių stygius. Apsauginiai skydai ne tik padės apsaugoti nuo užkrato, bet ir neperduoti jo silpnesniems – medikų pacientams, socialinės globos reikalaujantiems asmenims. Tiesa, reikia pasidžiaugti, kad Pasvalyje iki šiol nėra nustatytų užsikrėtimo atvejų, kad mūsų žmonėms kol kas netenka kovoti pirmose fronto linijose. Galbūt dėlto reikia padėkoti ir visiems pasvaliečiams, kurie pavyzdingai laikosi karantino. Mūsų visuomenės supratingas elgesys ir iniciatyvos yra pats svarbiausias ginklas  kovoje su nematomu virusu“, sakė Pasvalio rajono Savivaldybės darbuotojai.

Apsauginių skydų gamybą Pasvalio bibliotekoje inicijavo Lietuvos nacionalinė biblioteka ir Vilniuje veikianti „Robotikos mokykla“. Dviem bibliotekoje esančiais 3D spausdintuvais liejami rėmeliai, vėliau prie jų pritvirtinami skaidrūs skydai, kuriuos išpjausto „Robotikos mokykla“.  Pasvalio Mariaus Katiliškio bibliotekos direktorė ir Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos prezidentė Danguolė Abazoriuvienė sako, kad prie šios iniciatyvos iš viso prisideda 54 viešosios Lietuvos bibliotekos. „Bibliotekininkai džiaugiasi galėdami šiuo sudėtingu metu galėdami padėti žmonėms ir savo pagalbą teikia įvairiais būdais:  nuo skydų gamybos iki nuotolinių bibliotekų paslaugų teikimo internete“,– sakė Danguolė Abazoriuvienė.

Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos informacija