Startavo projektas „Bažnyčių istorija žadina vaizduotę“

Bažnyčių istorija žadina vaizduotę

Didelio dėmesio ir sėkmės sulaukė Ignalinos viešosios bibliotekos sėkmingai įgyvendinti projektai apie mūsų  krašto  piliakalnius ir dvarus. Šiais metais tęsiame krašto pažinimą. Norime atkreipti mūsų krašto žmonių dėmesį į etninės kultūros ir kultūros paveldą – bažnyčias, nes  kiekviena jų skirtinga ir nepakartojama. Sakralinis paveldas svarbus savo autentiškumu, jis atskleidžia  krašto savitumą, regiono bendrumą. Nors apie Bažnyčias visi kalba, kaip apie gerai žinomą paveldą, tačiau iš tikrųjų tai neperskaityta knyga. Kadangi į maldos namus ateina įvairaus išsilavinimo žmonės, religinio meno klausimas yra aktualus.

Vasario 28 d. Ignalinos Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje pristatytas projektas „Bažnyčių istorija žadina vaizduotę“. Jis skirtas visiems besidomintiems bažnyčių istorija, sakraliniu paveldu, krašto kultūros paveldu. Renginyje sveikinimo žodį tarė vyskupas Darius Trijonis, klebonas dekanas Vidas Smagurauskas. Renginyje taip pat dalyvavo Ignalinos krašto kunigai, Linkmenų Švč. Trejybės bažnyčios choras, vadovaujamas vargonininkės Jolantos Jurgelevičiūtės, bendruomenė.

Kadangi projekto prioritetas – aplankyti kultūrinius objektus ir juos pažinti, vyksime į Ignalinos rajono Palūšės Šv. Juozapo, Mielagėnų Šv. Jono Krykštytojo, Ceikinių Švč. Mergelės Marijos Vardo, Naujojo Daugėliškio Šv. Joakimo ir Onos, Gaidės Nukryžiuotojo Jėzaus, Gedžiūnėlių Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios, Ignalinos Švč. Mergelės Marijos Gimimo, Kazitiškio Šv. vyskupo Stanislovo, Linkmenų Švč. Trejybės, Tverečiaus Švč. Trejybės bažnyčias. Susipažinsime  su jų istorija, prisiminsime dvasininkus, kitus žymius veikėjus, susijusius su šiomis šventovėmis, padėjusius tautai sunkiais okupacijos metais išsaugoti tikėjimą, kaip svarbiausią vilties šviesą. Keliausime taip pat ir į Zarasų, Molėtų, Utenos, Švenčionių rajonus, kad galėsime pažinti kaimyninių rajonų bažnyčias, tokias kaip Zarasų Salako Švč. M. Marijos Sopulingosios, Molėtų parapijos Labanoro Švč. Mergelės Marijos Gimimo, Kirdeikių Šv. Jono Krikštytojo  ir Videniškių Šv. Lauryno bažnyčias, Videniškių vienuolyno muziejų.

Gilintis į mūsų šventovių paslaptis, suprasti jų slėpinius, pažinti etninę kultūrą ir bažnyčių kultūros paveldą padės istorikai, dvasininkai, profesionalūs menininkai, informacinės priemonės bei  bibliotekininkų surinkta kraštotyrinė medžiaga. Projekto metu bus pristatytos parodos „Jų pašaukimas ir prasmė – tarnauti dievui ir žmonėms“ Palūšės bibliotekoje (bibliotekininkė R. Ramanauskienė) ir Ceikinių bibliotekoje „Ceikinių Švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčios sakralinis paveldas“ (bibliotekininkė O. Martinėnienė). 

Projekto metu pakviesime į Švietėjiškų paskaitų ciklą „Ateik ir naujai pažink“. Paskaitą „Ignalinos krašto bažnyčios: istorijos bruožai ir meno paveldas“skaitys VU istorikas doc. dr. L. Jovaiša Ignalinos Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje. Kaip šiandien suvokiama sakralinė muzika, kokia jos paskirtis ir funkcija, kokią reikšmę sakralinė muzika turi bendram kultūros gyvenimui išgirsime muzikologo, dr. J. Vilimo paskaitoje „Sakralios ir liturginės muzikos grožis, prasmingumas“ Linkmenų bažnyčioje. VDU Katalikų teologijos fakulteto dekanas doc. dr. B. Ulevičius skaitys dvi paskaitas: „Žvakės liepsna – reikšmingas daugelio bažnytinių apeigų simbolis“  Kirdeikių Šv. Jono Krikštytojo  ir  „Bažnyčios pastatų simbolika nuo apaštalų laikų ir dabar“ Švč. Trejybės Tverečiaus bažnyčiose. Pokalbiui  „Ar turizmas gali vesti tikėjimo link? Piligriminių kelionių patirtis pakvies teol. lic. kun. R. Doveika Kazitiškio  Šv. vyskupo Stanislovo bažnyčioje.

Skambės ir sakralinė muzika, ją dovanos Jaunimo choras „ ARTyn“ Ignalinos Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje, projekto partneriai Ignalinos M. Petrausko muzikos mokyklos mokytojų meninis kolektyvas Zarasų Salako Švč. M. Marijos Sopulingosios bažnyčioje, Visagino Šv. Ap. Pauliaus parapijos bažnyčios choras Linkmenų bažnyčioje, Ignalinos Didžiasalio moterų vokalinis ansamblis „Vėtrungė“ Videniškių vienuolyne muziejuje, prisijungė ir Gaidės bažnyčios choras „Tumelianka“.

Projekto veiklose numatytas edukacijų ciklas „Senųjų Aukštaitijos amatų paslaptys“. Bus organizuotos 9 edukacijos. Edukacinių užsiėmimų dalyviai sužinos žvakės atsiradimo istoriją, praktiškai išbandys žvakių liejimo, žvakidžių ir žaisliukų eglutėms iš šiaudų gamybos technologiją, būdus. Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centre bus organizuotos edukacijos Bažnytinių žvakių liejimas. Į jas pakviesime Tverečiaus, Linkmenų ir Ignalinos bendruomenes. Molėtų, Ignalinos ir Grybėnų bendruomenei skirtos edukacijos „Žvakidės iš molio“ su dailininkė Nerija Daubare. Edukacijos – Žaislai eglutei iš šiaudų su tautodailininke Irena  Eitminavičiene vyks Ignalinoje, Utenos A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje, Zarasų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje. Visą tai kas bus sukurta edukacijų metu, eksponuosime Ignalinos krašto muziejuje, o vėliau padovanosime bažnyčioms.

Balandžio mėn. Mielagėnų Šv. Jono Krykštytojo  bažnyčioje aktoriai A. Bialobžeskis, E. Jaujininkaitė ir H. Parulis (klarnetas) atliks literatūrinę muzikinę programą „Vaižgantas. Tiesos ugnimi”.

Švietėjiškos paskaitos, pažintinės išvykos, edukaciniai užsiėmimai, sakralinės muzikos valandos, parodos netradicinėse erdvėse, kurių metu susipažinsime su senaisiais amatais, sakralinio kultūros paveldo ir liturginės muzikos grožiu jos prasmingumu skatins bendruomenę gilintis ir domėtis krašto istorija, bažnyčių paveldu, senaisiais amatais, sakraliniu menu.

Viso Projekto metu kviečiame tuos, kurie turi nuotraukomis, atspindinčių bažnyčių gyvenimą (krikštynos, vestuvės, atlaidai, kunigavę kunigai, įv. religinė literatūra) pasidalinti jomis, o taip pat siūlome fotografuoti bažnyčiose esančius kultūros paminklus.

Nuotraukas atneškite į artimiausią biblioteką arba siųskite adresu www. info@ignalinosvb.lt. Jas nuskenuosime ir panaudosime virtualaus fotoalbumo kūrimui. Projektą vainikuos Ignalinos televizijos sukurtas filmas „Bažnyčių istorija žadina vaizduotę“.

Dėkojame  vyskupui, teol. m. dr. kun. Dariui Trijoniui, gerb. klebonui dek. Vidui Smagurauskui, kun. Dovydui Grigaliūnui, klebonams M. Savickui, Jurgiui Kazlauskui, Egidijui Vijeikiui, kleb. mons. Kęstučiui Kazlauskui, kun. Bernardui Augaičiui, Antanui Domeikiui, Jonui Mačiuliui, Vytautui Pūkui, Ignalinos rajono savivaldybės administracijai, projekto partneriams Ignalinos dekanatui, Salako Švč. M. Marijos Sopulingosios bažnyčiai, Ignalinos Miko Petrausko muzikos mokyklai, Linkmenų, Visagino šv. Ap. Pauliaus parapijos bažnyčių chorams, Ignalinos krašto muziejui, Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcijai, Ignalinos r. Didžiasalio moterų ansambliui „Vėtrungė“, Videniškių Šv. Lauryno bažnyčia ir vienuolyno muziejui, Kirdeikių Šv. Jono Krikštytojo ir Labanoro Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioms, informaciniams partneriams: UAB „Ignalinos televizija”, UAB „Nauja vaga“, VšĮ „Mūsų Ignalina“, VšĮ MENO bangos“, Ignalinos rajono turizmo informacijos centrui, kurie prisidės prie projekto veiklų sklaidos ir įgyvendinimo.  Vaizdo įrašais, nuotraukomis dalinsis Ignalinos rajono turizmo ir informacijos centras, Utenos, Zarasų, Molėtų, Švenčionių bibliotekos interneto svetainėse, socialiniuose tinkluose. Projekto dalyviams bus organizuoti 28 renginiai. Visos projekto veiklos tęsis iki gruodžio 6 dienos.

Kiekviename mūsų krašto kampelyje būtinai surasit bažnytėlę, kviečiančią maldai ir susikaupimui. Tai vieta, kur sunkiausiais laikais buvo puoselėjamas lietuviškas žodis, su pagarba žiūrima į meną ir mokslą. Tai gyvoji mūsų istorija. Pažinkime ją, pasisemkime iš jos stiprybės, tikėjimo ir vilties.

Projekto vadovė
Laima Andrijauskienė