Mokymai bibliotekininkams „Sensorinės įrangos naudojimas ir galimybės bibliotekoje“

Mokymai bibliotekininkams

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje 2019 m. sausį sėkmingai pradėjo veikti sensorinis kambarys, pavadintas Pojūčių erdve.

Kambaryje instaliuota inovatyvi, audiovizualinius jutimus stimuliuojanti sensorinė įranga, naudojama darbui su vaikais, suaugusiais ir kitaip įgaliais asmenimis. Sensorinė įranga yra itin lengvai valdoma technologija, kurią per porą minučių galima įdiegti bet kurioje erdvėje. Patiems galima rinktis, kokioje atmosferoje dirbti, atsipalaiduoti, pasiruošti terapijai, mokymui(si) ar kitai veiklai. Sensorine aplinka gali tapti bet kuri patalpa, pritaikyta visiems ir sukurianti daug gražesnę ir malonesnę erdvę. Įrangos sumanytojai – psichologiją ir technologijas apjungianti įmonė VšĮ „Penki pojūčiai“.

Biblioteka, po sėkmės kuriant ir naudojant įrangą darbui su vaikais bei suaugusiais, metų pabaigoje įsigijo antrą sensorinės įrangos komplektą, kuris yra pritaikytas transportavimui, parengė mokymų programą „Sensorinės įrangos naudojimas ir galimybės bibliotekoje“. Nuo praėjusių metų pabaigos bibliotekos darbuotojos su mobiliąja sensorine įranga keliauja po Panevėžio regiono bibliotekas ir veda mokymus regiono bibliotekininkams. Išklausius mokymus suteikiama galimybė įrangą pasiskolinti ir išbandyti patiems.

„Sensorinės įrangos naudojimas ir galimybės bibliotekoje“ mokymuose bibliotekininkai susipažino su programine įranga, jos turiniu, būdais ir metodais, pritaikymu bibliotekinėje veikloje, vykdant edukacines programas tiek įvairius raidos sutrikimus turintiems vaikams, tiek suaugusiems. Teorinėje dalyje bibliotekininkai sužinojo apie užsiėmimų sensorinėje erdvėje esmę, struktūrą bei pavyzdinių užsiėmimų planus. Praktinėje dalyje dalyviai mokėsi įvairių sensorinės įrangos pritaikymo būdų: dėmesio, koncentracijos, atsipalaidavimo, vaizduotės ir kūrybiškumo bei susikaupimo pratimų. Patys išbandė sensorinę įrangą, kurdami improvizuotas, savo darbinėje srityje pritaikomas veiklas.

Per praėjusius metus buvo aplankytos septynios regiono bibliotekos ir pravesti mokymai, kuriuos išklausė 70 bibliotekų specialistų. Įranga buvo paskolinta dvejoms bibliotekoms: Zarasų viešajai bibliotekai, kuri per skolinimo laikotarpį įvykdė 23 užsiėmimus, kuriuose apsilankė 359 lankytojai;  Panevėžio rajono viešajai bibliotekai, kuri įvykdė 6 užsiėmimus, įrangą išbandė 135 lankytojai.

2020 m. mokymai per trumpą laiką įvyko net keturiose regiono bibliotekose – Anykščių, Kupiškio, Pasvalio ir Molėtų viešosiose bibliotekose. Ateityje planuojama mokymus organizuoti dar keletoje Panevėžio regiono bibliotekų. Jau dabar yra numatyta eilė bibliotekų, norinčių kilnojamąją sensorinę įrangą pasiskolinti.

Daugiau informacijos el. paštu edukacijos@pavb.lt arba telefonu 8 616 19 703.