Prancūziško kino peržiūros bibliotekoje

Frankofonijos dienos
Data:2020-03-12
Laikas:17:00
Vieta:Pažinimo erdvė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Jungtinių tautų organizacija paskelbė kovo 20-ąją Tarptautine prancūzų kalbos (frankofonijos) diena. Ta proga kovo mėnesį kiekvieną ketvirtadienį 17 val. kviečiame į nemokamas prancūziško kino peržiūras, kurios vyks Pažinimo erdvėje.

Kovo 5 d. 17 val. filmas „Paryžiaus pusėn – Juozo Miltinio link“. Režisierius Saulius Sruogis. 1992 m. Filmo trukmė 80 min. Įgarsinta lietuvių k.

Filme įamžinta režisieriaus Juozo Miltinio paskutinė kelionė į Paryžių, jo jaunystės miestą. Paryžiuje J. Miltinis aplanko Atelier teatrą (kur mokėsi, vaidino), butą Augustinų gatvėje (čia kurį laiką gyveno), susitinka su jaunystės laikų bičiuliu Žanu Merkiuru (Jean Mercure), dalijasi savo mintimis apie teatrą, kūrybą.

Kovo 12 d. 17 val. filmas „Paryžius“. Režisierius Cédric Klapisch. 2008 m. Filmo trukmė 120 min. Įgarsinta lietuvių k.

Pagrindinis filmo veikėjas – Pjeras, buvęs šokėjas, dėl ligos nebegalintis šokti. Stebėdamas Paryžiaus gatvių praeivius ir dramatiškas jų gyvenimo istorijas, Pjeras (o kartu ir žiūrovas) įsitraukia į siautulingą meilės ir neapykantos, aistros ir skausmo šokį.

Kovo 19 d. 17 val. filmas „Spartakas ir Kasandra“. Režisierius Ioanis Nuguet. 2014 m. Filmo trukmė 80 min. Prancūzų kalba (su liet. titrais). Atšaukta, daugiau informacijos.

Spartakas ir Kasandra – vienos romų šeimos, imigravusios iš Rumunijos į Prancūziją, vaikai. Svečioje šalyje jie susiduria su daugybe sunkumų. Filme paliečiami romų tautybės tėvų ir vaikų santykiai, vaikų, atskirtų nuo šeimos, skausmingi vidiniai išgyvenimai ir jų pastangos įsitvirtinti šiuolaikiniame pasaulyje. Filmas subtiliai perteikia problemiškas vaikų būsenas ir sunkias atsakomybes, o kartu ir retas, bet įkvepiančias, džiaugsmo akimirkas.

Kovo 26 d. 17 val. filmas „Neliečiamieji“. Režisieriai Olivier Nakache, Eric Toledano. 2011 m. Filmo trukmė 112 min. Prancūzų kalba (su liet. titrais). Atšaukta, daugiau informacijos.

Filmas sukurtas remiantis tikra istorija. Turtingo išsilavinusio aristokrato, nelaimingo įvykio metu tapusio neįgaliu Filipo slaugu pasamdomas iš įkalinimo įstaigos grįžęs, jokio išsilavinimo neturintis Drisas. Filme vaizduojamas dviejų visiškai skirtingų žmonių susitikimas, turėjęs įtakos jų asmenybių kaitai bei nulėmęs jų abiejų ateitį. 

Maloniai kviečiame atvykti!

Frankofonija 2020