Knygos pristatymas

Knygos pristatymas

Minint Jono Meko (1922-2019) pirmąsias mirties metines ir 2020 m. rugsėjo mėnesį pasitinkant jo brolio Adolfo Meko (1925-2011) 95-ąjį jubiliejų, Biržų r. savivaldybės Jurgio Bielinio viešoji biblioteka kviečia į abiejų brolių laiškų knygos „Jonas ir Adolfas Mekai. Gyvenimo lai(š)kai“ pristatymą.

Knygoje – Jono ir Adolfo laiškai, siųsti mamai Elzbietai Mekienei ir broliui Petrui Mekui į gimtuosius Semeniškius. Laiškai iki šiol niekur nepublikuoti, išskyrus Biržų bibliotekos tinklalapį (jame – dalis laiškų, tai yra tie, kuriuos Biržų bibliotekai patikėjo Mekų giminaitės).

Knygos sudarytojas, vienas iš jos idėjos autorių ir dvigubų knygos puslapių, kuriuose paslėpti laiškai, sumanytojas Kęstutis Pikūnas: „„Sudarant knygą pasirinktu dviejų brolių istorijos naratyvu siekta pabėgti nuo asmenybės aukštinimo, tad joje sąmoningai neapžvelgiami jų (J. ir A. Mekų – aut. pastaba) asmeniniai pasiekimai, sukurti filmai ar gauti apdovanojimai. Į knygą sudėtos nuotraukos ir laiškai sukuria kažkur tarsi matytą ir girdėtą istoriją.“

Knyga išleista bendradarbiaujant su Mekų giminėmis ir Biržų bibliotekos darbuotoja, viena iš knygos idėjos bei jos pavadinimo autorių Indra Drevinskaite. Savo įžanginiame žodyje ji rašo: „…Ir jei kas manęs klaustų, kas man yra J. ir A. Mekų laiškai mamai ir broliui, atsakyčiau: tai „Semeniškių idilių“ tęsinys. Tai širdies sopulys. Tai oro virptelėjimas, išgautas iš atodūsio skaitant laiškus. Tai tarsi geras senas lietuviškas romanas, net ir užverstais puslapiais garuojantis ką tik suarta žeme. Tai kiekvieno mūsų pasitikrinimo Biblija – kas mes ir iš kur mes?“

Profesionalų ir svarų žodį knygoje taria kino režisierius, J. Meko mokinys Audrius Stonys: „Kai atsiverčiu šią knygą, man atrodo, lyg prisiliečiu prie Jono Meko kūrybos ištakų. (…) Laiškų viršuje užrašytos datos – 1959-ieji, 1965-ieji, 1979-ieji, 1988-ieji – nešasi su savimi didžiulį istorinį, kultūrinį krūvį. (…) Laiškas, kaip ir filmas ar eilėraštis, dažniausiai gimsta iš ilgesio. Gal todėl Jono ir Adolfo kūryboje taip sunku nubrėžti liniją, skiriančią laiškus, kiną ir poeziją”. 

Knygos pristatymas Biržų r. savivaldybės Jurgio Bielinio viešojoje bibliotekoje įvyks vasario 8 d., šeštadienį, 14 val. Dalyvauja K. Pikūnas, A. Stonys, I. Drevinskaitė. Renginio metu bus galima įsigyti knygų. 

Vasario 11 d. knyga  kartu su Biržų bibliotekos išleista audioknyga „Semeniškių idilės“ bus pristatyta Kaune, Maironio lietuvių literatūros muziejuje. Vasario 13 d. K. Pikūno sudarytas leidinys pristatomas Lietuvos nacionaliniame muziejuje.

Biržų biblioteka ir K. Pikūnas su savo leidiniais dalyvauja tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje vasario 20-23 d. Mugė skirta J. Mekui.  

Indra Drevinskaitė, vyriausioji bibliotekininkė viešiesiems ryšiams