Europos žydų kultūros dienos bibliotekoje

Projekto trukmė 2020 07 01–2020 10 01

Projekto vykdytojas
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka

Projekto pristatymas
Organizuojant Europos žydų kultūros dienas (rugsėjo mėnesio pirmą savaitę), Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka miestiečiams ir miesto svečiams pristatys Naftalio Feigenzono spaustuvės, pirmosios Panevėžio spaustuvės, pastatą. Biblioteka pristatys ne tik ekskursiją pagal pasakojimo metodiką, bet ir leidinių parodą, bei kvies iš arčiau susipažinti su knygų restauravimu edukacijoje.

Projekto metu planuojamos veiklos
Ekskursija Naftalio Feigenzono spaustuvės pastate (1880 m.), kur šiuo metu įsikūrusi biblioteka, yra unikali tuo, kad šiose patalpose ekskursantai beveik niekad nėra vedžiojami, tai puiki galimybė pamatyti ir susipažinti su unikalaus turinio pasakojimu apie Naftalį Feigenzoną. Rugsėjo mėnesį (renginių proga) bus parengta ir atidaryta N. Feigenzono spaustuvės leidinių paroda iš bibliotekos senų ir retų spaudinių.

Projekto įgyvendinimo metu, planuojama specialiai šiems renginiams sukurti edukaciją, kurios tikslas būtų supažindinti dalyvius su knygos istorija, popieriaus gamyba, restauratoriaus profesiją, jo darbo ypatumus, darbo priemonėmis ir medžiagomis. Studijuoti knygos anatomiją. Ypatingas dėmesys būtų skiriamas pagrindiniam knygą sudarančiam elementui – popieriui, jo vidiniam pasauliui: kas yra plaušas? Ligninas? Kas lemia popieriaus tvirtumą? Kodėl popierius keičia spalvą? Kas yra rūgštys? kodėl popierius sensta? Ar įmanoma sustabdyti senėjimą ir kaip? Kas yra rašalo korozija? Kalbant apie spaustuvės atsiradimo svarbą šiame regione, dalyviams bus siekiama atskleisti įdomų vidinį knygos pasaulį, kuriame nuolat vyksta įvairūs procesai, parodantys, kad knyga yra gyva.

Projekto rezultatas
Planuojama, kad per „Europos Žydų kultūros dienų“ renginius bibliotekoje apsilankys apie 200 dalyvių.

Atsakingas asmuo Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje
Greta Kėvelaitienė, Vaikų literatūros skyriaus vedėja, el. p. greta.kevelaitiene@pavb.lt, tel. tel. (8 45) 43 56 77

Projektą finansuoja
Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos