Vilniaus dailės akademijos renginyje, skirtame Jonui Mekui, pristatyta „Semeniškių idilių“ audioknyga

I. Drevinskaitė pristato audioknygą

Gruodžio 12 d. Vilniaus dailės akademijoje (VDA) vyko renginys, skirtas avangardinio kino pradininkui, poetui ir publicistui, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatui, Biržų garbės piliečiui, VDA garbės daktarui Jonui Mekui atminti.

J. Meko eilėraščių rinkinyje „Dienų raštai“ viename eilėraštyje suskamba: „iš <…> atminties“. Taip vadinosi ir renginys, (Jonas Mekas: „Iš <…> atminties“), kurio metu žymūs ir pradedantieji lietuvių menininkai atsigręžė į J. Meko praeitį ir kūrybą, ją savaip interpretavo ir kūrė su juo savitą santykį.

Renginyje dalyvavo ir Biržų atstovai: Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos direktorė Vilmantė Vorienė, vyriausioji bibliotekininkė Indra Drevinskaitė, Biržų turizmo informacijos centro direktorė Raminta Indriulėnienė.

Bibliotekos atstovai į renginį buvo kviesti pristatyti nesenai išleistos J. Meko „Semeniškių idilių“ audioknygos, kurios leidybą rėmė Lietuvos kultūros taryba ir Biržų savivaldybė.

Audioknygos įrašas skambėjo prieš pat renginio pradžią, renkantis dalyviams.

Ši audioknyga atsirado J. Meko pageidavimu, išreikštu elektroniniu laišku likus 20 dienų iki mirties. Pasaulyje garsus menininkas išsakė norą, kad jo visas idilės įskaitytų biržietis Leonidas Čiudaras. Audioknygos garso takelį sukūrė Giedrius Žilinskas.

Šio projekto pagrindinė koordinatorė – I. Drevinskaitė, kuri renginio metu VDA kalbėjo:

„Man labai smagu šiandien kalbėti apie Biržus, Semeniškius, Joną Meką. Labai džiugu renginyje matyti žmones, kurie turi šaknų Biržuose arba kaip nors kitaip yra su jais susiję. Mes, biržiečiai, tikimės, kad į sostinę šiandien atvežėm Biržų kvapo, spalvos, jausmo. J. Mekas tuo būtų patenkintas. Džiaugiamės, kad paskutinius trejus metu jis bendravo su Biržų biblioteka, atsiuntė dalį savo archyvo, o mes jo gimtąjį kaimą įprasminome laukų akmeniu. Tai, kad pajustumėte, kas iki galo yra Jonas Mekas, kviečiu aplankyti Biržus ir Semeniškius“.

Tai buvo pirmasis „Semeniškių idilių“ viešas audioknygos pristatymas. Sausio 23 d., minint pirmąsias J. Meko mirties metines, ji bus pristatyta bibliotekos renginyje Biržuose, o vasario 20-23 d. – Tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje.

Renginyje dalyvavo ir knygų sudarytojas, „Passport Journal“ kūrėjas Kęstutis Pikūnas, kuris kvietė pasivaikščioti po dar nepublikuotos knygos „Jonas ir Adolfas Mekai. Gyvenimo lai(š)kai“ turinį. Kruopščiai atrinktos fotografijos ir niekur nepublikuoti asmeniniai J. ir A. Mekų laiškai motinai Elzbietai Mekienei, broliui Petrui Mekui, nugulę ant metalinių spaudos formų, meninėje K. Pikūno knygos instaliacijoje atskleidė jautrias emigravusių brolių asmenybių puses.

Kuriant ir leidžiant knygą „Jonas ir Adolfas Mekai. Gyvenimo lai(š)kai“ kartu su K. Pikūnu bendradarbiavo ir Biržų bibliotekos darbuotoja I. Drevinskaitė, J. ir A. Mekų giminės, šeimos nariai. Knygos leidybą iš dalies finansavo Biržų r. savivaldybė. Knygos pristatymas Biržuose planuojamas kitų metų sausį, vasario mėnesį – Tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje.

Renginyje taip pat buvo pristatyta kūrėjos Audros Vau (Audros Vaupšienės) 2017 m. sukurta videoinstaliacija – Jono Meko videoportretas „Poetai niekada nemiega“.

Videomenininkas Henrikas Gulbinas kvietė stebėti jo sukurtą filmą „3 dienos Paryžiuje – atsakymai be kalusimų“. Tarpdisciplininio meno kūrėjas Denisas Kolomyckis pristatė videoinstaliaciją – šokio dienoraštį „10:01 Dance Story“.

Renginio erdvę užpildė VDA studenčių individualūs ir bendri performansai.

Renginyje dalyvavo VDA, Lietuvos kultūros ministerijos atstovai, žymūs kūrėjai ir menininkai, J. Meko kūrybos gerbėjai.

Biržų r. savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos informacija
Nuotraukos iš bibliotekos archyvo