Biržų bibliotekoje lankysis kino režisierius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Audrius Stonys

plakatas

Gruodžio 14 d. Biržuose svečiuosis ir Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos salėje savo du kino filmus pristatys kino režisierius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Audrius Stonys, kuris yra pripažintas vienas iš septynių geriausių pasaulio režisierių. 

A. Stonys bibliotekos kvietimu Biržuose lankėsi Baltų vienybės dienos metu, rugsėjo 21 d. Pakviestas atvykti į Biržus dar kartą, režisierius grįžta su dviem kino filmais.

13 val. jis pristatys 2014 m. sukurtą dokumentinį kino filmą „Avinėlio vartai“ (Lietuva, 44 min.). Filmas mėgina įvardinti ir atskleisti krikšto paslaptį. 

„Šis filmas yra apie Dievo ir žmogaus susitikimą. Tas susitikimas gali būti labai trapus, vos juntamas, bet jei kino kamerai pavyksta tai užfiksuoti – dėl to verta stengtis. Taigi brolio Gedimino kvietimą ir priėmiau kaip iššūkį – pamėginti prisiliesti prie to, kas yra neapčiuopiama…“  – viename interviu sakė režisierius A. Stonys.

„Mano pradinė mintis buvo paprasta – pakalbėti vaizdais apie krikštą, kas tai yra, ką jis mums, krikščionims, reiškia, kam per krikštą esame pašaukti“, – pasakoja filmo sumanytojas Gediminas Numgaudis. 

15 val. A. Stonys pristatys savo naujausią kūrinį, po pasaulio kino festivalius keliaujančią 2019 m. kartu su Kristine Briede (Latvija) sukurtą juostą „Laiko tiltai“ (Lietuva, Latvija, Estija, 78 min.). Tai kinematografinė poema apie laiką, kiną ir kino poetus. Filmas, pasakodamas apie Baltijos poetinės dokumentikos meistrus, paliečia negrįžtamai praeinančio laiko klausimus. Ką pavyko išsaugoti dokumentinio kino juostoje, o kas amžiams nugrimzdo į nebūtį?

Renginio rėmėjas – UAB „Biržų duona“

Renginys nemokamas

Nuotraukoje iš bibliotekos archyvo A. Stonys 2019 m. rugsėjo 21 d. Biržuose

Indra Drevinskaitė, vyriausioji bibliotekininkė viešiesiems ryšiams