Bibliotekos padėkos vakare – metų darbai ir žmonės, poezija ir muzika

Bibliotekos padėkos vakaras

Ignalinos viešoji biblioteka – tai tarsi jaukūs ir šilti namai, į kuriuos visada malonu užeiti, kur visomis spalvomis skleidžiasi kūrybinė dvasia. Jau tapo gražia tradicija, kad baigiantis metams  biblioteka surengia padėkos vakarą, kuriame apžvelgiami svarbiausi darbai, pasidžiaugiama renginiais ir svarbiausia – aktyviais, kūrybingais žmonėmis.

Gruodžio 18-ąją skaitytojai ir bibliotekos bičiuliai džiaugėsi renginiu „Bendrumas širdis sušildo“. Buvo aptarti svarbiausi projektai, renginiai. Nuostabią poezijos ir muzikos kompoziciją, nustebinusią netikėtomis improvizacijomis, dovanojo aktorė Dalia Jankauskaitė, džiazo virtuozas Vytautas Labutis ir dainininkė Indrė Daugėlaitė.

Biblioteka – ne tik sienos, lentynos, knygos jose, patogios darbo vietos. Biblioteka – tai mes visi, kuriantys ir savo rankomis statantys savo biblioteką. Kasdien vis kitokią. Ji tokia, kokią mes ją norime turėti – laisva, atvira, įtraukianti, padedanti, suteikianti žinių, sudaranti galimybes…“– kalbėjo bibliotekos direktorė Loreta Aleknienė. Iš viso bibliotekoje ir filialuose 2019 metais vyko 450 renginių, 300 parodų. Taigi kiekvienas galėjo pasirinkti veiklas ir užimtumą pagal amžių ir pagal pomėgius.  Per įvairius projektus gauta ir panaudota 74 tūkst. eurų.

„Džiaugiuosi, kad bibliotekoje vyksta daug veiklų, daug įdomių projektų, kolektyvas išties stiprus ir toks geras, kad jį galima visiems pristatyti kaip pavyzdį.“,– sakė savivaldybės mero pavaduotojas Manfredas Žymantas, dėkojęs bibliotekos direktorei, darbuotojams už metų darbus ir dovanojęs 2020-ųjų savivaldybės kalendorių ir tortą.

Kalbėdama apie praeinančius metus, bibliotekos direktorė džiaugėsi, kad pavyko įkurti Atradimų erdvę, o Vaikų literatūros fondą perkraustyti į kitą patalpą. Buvo įsigytas 3D spausdintuvas, 3D pieštukai. Šias modernias priemones išbandė nemažai Ignalinos ir rajono mokyklų mokinių. Vasarą prasidėję kompiuterinio žaidimo Minecraft užsiėmimai virto šio žaidimo gerbėjų susitikimais šeštadieniais.

Įgyvendintas smagus projektas „Amatai atgyja pasakose“, kurio pagrindinis tikslas – prasmingai  užimti kaimų vaikus, supažindinti juos su krašto tradicijomis, skatinti domėtis vietos amatais. Bibliotekose organizuoti  įvairiausi užsiėmimai lietuvių liaudies pasakų tematika, vaikai kūrė pasakas, dainavo, lipdė iš molio, vėlė vilną, piešė ir vaidino, susitiko su įdomiais žmonėmis. Savanorių pagalba organizuotos kūrybinės, atraktyvios iškylos gamtoje su stebuklinėmis pasakomis. Baigiamojo renginio parodoje visi galėjo pasigrožėti stovyklautojų sukurtais darbeliais. Dėkota UAB „Legra“ direktoriui Valdui Pipikui, kuris finansiškai parėmė vaikų vasaros stovyklų projektą skirdamas 1000 eurų.

„Menų dūzgės kūrybingai vaikystei“ – tai kitas meno veiklas propaguojantis projektas, į kurį įsitraukė penkios regiono savivaldybės. Bibliotekose lankėsi vaikų teatrai, rašytojai, dalyvauta kitų rajonų šventėse. Organizuoti  „Pasakiški piknikai”, kuriuose bibliotekos pristatė edukacinius kiemelius. Su vaikais bendravo bibliotekų Vaikų literatūros skyrių vaidybiniai personažai. Mažieji buvo įtraukiami į siūlomas kūrybines dirbtuves, interaktyvias viktorinas, vizualinius bei garsinius pasakų skaitymus, žaidimus.

Biblioteka gavo naujos kompiuterinės įrangos, skirtos bibliotekų lankytojams, kurie buvo mokomi kompiuterinio raštingumo. Mokymus vedė bibliotekininkės Inga Besusparienė, Vanda Lazareva, Audronė Filipavičienė, Rasa Trubilienė, Ona Martinėnienė. Mokymuose dalyvavo 604 rajono gyventojai – 205 asmenys mokėsi kompiuterinio raštingumo pradžiamokslio, o 399 mokėsi pažengusiųjų programose. Mokymai buvo organizuoti Vidiškėse, Strigailiškyje, Ignalinoje, Linkmenyse, Ceikiniuose, Kazitiškyje, Dūkšte, Dysnoje, Didžiasalyje, Šiūlėnuose, Diekauščiznoje.

Džiaugtasi prie bibliotekos veikiančių klubų – literatų „Lelija“, 20-metį šiemet šventusio pagyvenusių žmonių klubo „Rudenėlis“ – veikla. Dar vienas gražus dalykas – dovanos. Bibliotekos bičiuliai dovanojo savo išleistas ir nupirktas knygas, iš viso 1508. Direktorė dėkojo Labuckaitei-Bielinienei, Algiui Jakštui, Broniui Šablevičiui, Romučiui Matkevičiui, Vytautui Račickui, Elenai Gaidelienei, Aušrai Šervinskienei, Gražinai Jonikienei, Gražinai Derenčienei, Jurgitai Ševciuvenec, Reginai Lopienei. Taip pat dėkota su biblioteka kūrybingai bendradarbiaujantiems rašytojai Gintarei Adomytei, Mariui Kraptavičiui ir kt. Prasmingas dalijimasis savo pomėgiais. Bibliotekoje eksponuotos privačios kolekcijos: Raimundo Pradkelio (medaliai), Miglės Kovalevskytės (vėžliai), J. Perveneckaitės (angelai), Marijos Garejevos (katinai), gamtininko Mindaugo Ilčiuko (plunksnos ir drugiai), Gendrikos Sirvydienės (drambliukai), Loretos Juodelienės (angelai).

Visus bibliotekos svečius, sukūrusius žmonėms šventę, dovanojusius savo talento ir kūrybos perlus, kvietusius diskutuoti, mąstyti apie kilnius ir prasmingus dalykus, sunku ir suskaičiuoti. Metai buvo tikrai turtingi ir spalvingi. „Bendrumas šildo.  Kurkime ir kitais metais savo biblioteką kartu.“, – kvietė direktorė Loreta Aleknienė. Visiems padėkos vakaro dalyviams buvo išdalintos mielos dovanėlės, kuriose jie surado ir po saldų dalykėlį, ir po prasmingą mintį.

Parengė Lina Kovalevskienė