Paroda „Veidu į Lietuvą: egzilio patirtys ir tapatybė“

Paroda Veidu į Lietuvą: egzilio patirtys ir tapatybė

Pušaloto kaimo bibliotekoje, Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos filiale, veikia leidinių paroda „Veidu į Lietuvą: egzilio patirtys ir tapatybė“. Ši paroda – tai gražios partnerystės tarp dviejų bibliotekų rezultatas. Ją paruošė Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė–metodininkė Birutė Urbonavičienė.

Parodos tikslas – pristatomais leidiniais supažindinti su lietuvių emigracijos priežastimis, diasporos ryšiais su gimtuoju kraštu nuo XIX amžiaus iki mūsų laikų, sąsajomis su pasaulio istorijos įvykiais, šiandienine lietuvių migracijos situacija, tapatybe ir kintančia kolektyvine atmintimi.

Lietuviai – viena tų mažų tautų, kurios išeiviai išsibarstę po visą pasaulį. Vien praėjusio amžiaus penktajame dešimtmetyje artėjantis karas ir sovietinė okupacija išaugino emigracijos mastus iki milžiniškų skaičių. Antrojo pasaulinio karo pradžioje ir jam baigiantis Lietuvą paliko minios karo pabėgėlių – inteligentijos atstovų, karininkų, stambesnių ūkininkų.

Paroda skiriama ne tik akademinei bendruomenei, bet ir visiems besidomintiems lietuvių išeivijos istorija, kultūra, šiuolaikinės migracijos problemomis.

Paroda skirta Pasaulio lietuvių metams. Pušaloto kaimo bibliotekoje ji veiks iki gruodžio 15 d. Maloniai kviečiame aplankyti!