Knygos-albumo ,,Adolfas Ramanauskas-Vanagas fotografijose“ pristatymas

Knygos-albumo ,,Adolfas Ramanauskas-Vanagas fotografijose“ viršelis
Data:2019-12-09
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Kviečiame į knygos-albumo ,,Adolfas Ramanauskas-Vanagas fotografijose“ pristatymą.

Šioje knygoje-albume pateikiama išsami Lietuvos valstybės vadovo, kovojusio su sovietine okupacija, Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio (LLKS), 1949 m. Vasario 16-sios Deklaracijos signataro, LLKS Gynybos pajėgų vado generolo Adolfo Ramanausko-Vanago biografija ne tik rašytiniais faktais, bet ir unikaliomis autentiškoms, istorinėmis nuotraukomis.

Tai nuotraukos, kurios buvo užkastos paties partizanų vado. Smala hermetizuotose talpose žemėje jos išbuvo visą gūdų sovietmetį. Surado šias nuotraukas iš politinių kalinių lagerio grįžusi jo žmona, bendražygė, partizanė slapyvardžiu ,,Vanda“. Tai ir nuotraukos, kurias pavyko išsaugoti šeimai, giminei, ir nuotraukos, kurias Vanago dukrai perdavė Vanago buvusių studijų draugai, jo mokiniai, jų artimieji, buvusių bendražygių artimieji.

Albume Adolfo Ramanausko-Vanago vaikystė, mokslo metai gimnazijoje, studijų laikas Klaipėdos, Panevėžio pedagoginiame institute, laisvalaikio akimirkos su bendramoksliais, laikmetis Kauno karo mokykloje, pedagoginio darbo laikas, partizaninio karo, laisvės kovų metai.

Albume yra ir atminimo įamžinimo dalis, kurioje nuotraukos liudija, apie tai, kad Adolfo Ramanausko-Vanago pasišventimas kovai už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę išliko tautos ir valstybės atmintyje kaip pagarbos ir pasididžiavimo ženklas. Albumą užbaigia nuotraukų dalis pavadinta ,,Paskutinė kelionė”. Jose tūkstančių Lietuvos žmonių, aukščiausių Lietuvos valstybės vadovų, bažnyčios hierarchų, užsienio valstybių diplomatų pagarbos, atsisveikinimo akimirkos palydint Adolfo Ramanausko-Vanago palaikus į pašventintą amžino poilsio vietą Antakalnyje, Lietuvos valstybės vadovų panteoną.

Knygos sudarytoja: Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė.

A. Ramanauskaitė-Skokauskienė yra išleidusi aštuonias knygas laisvės kovų tematika, organizavusi ir vykdžiusi daugiametį edukacinį projektą jaunimui ,,Laisvės kovų atmintis ateities kartoms”, organizavusi žygius visose 8-iose buvusiose partizanų apygardose „Laisvės kovų takais su partizanų vado dukra Aukse“, paskelbusi daugybę straipsių, skaičiusi pranešimus laisvės kovų tematika ne tik Lietuvoje, bet ir JAV, Kanadoje, Gruzijoje, Lenkijoje, Italijoje. Jos pastangomis yra atstatytas buvęs jos tėvo A. Ramanausko-Vanago bunkeris Dzūkijoje, pastatyti atminimo ženklai istorinėse laisvės kovų vietose.

Prieš knygos pristatymą žiūrėsime režisierės Danguolės Bunikienės kino juostą ,,Nužudytas, bet nenugalėtas” (trukmė 20 minučių).

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.