Apie kartų polilogą su Lidija Laurinčiukiene

L. Laurinčiukienė

Spalio 8 d. į Smėlynės biblioteką rinkosi tiek vyresnieji, tiek jaunimas. Tądien organizuotas susitikimas su lektore, žurnaliste, jau daugiau nei 15 metų vedančia seminarus ir konsultuojančia verslo įmones, švietimo, nevyriausybines organizacijas, Lidija Laurinčiukiene.

Susitikimo tema – „Įvairių kartų susikalbėjimo galimybės“ sudomino gausų būrį panevėžiečių.

Vis labiau ryškėja atotrūkis tarp jaunimo ir vyresnių kartų – tėvų, senelių, prosenelių, dažnai palydimas įvairių gajų stereotipų: „mes buvome geresni, darbštesni, kultūringesni, gerbėme vyresniuosius…, sako vyresnieji, pabrėždami savo pranašumus prieš jaunimą. Jie jau nuseno ir menkai dabartyje orientuojasi, bijo iššūkių, mano jaunimas apie tėvus, senelius. Šie stereotipai kelia įtampą, kuri veikia tarpusavio santykius, supriešina ir trukdo rasti bendrą kalbą“, – teigė lektorė.

Kalbėdama apie kartų skirtumus ir konfliktus, L. Laurinčiukienė pabrėžė, kad suvokus kartų teorijas galima išmokti tolerancijos ir lankstumo kitaip mąstančių žmonių (kartų) atžvilgiu, o tai bendravimą padarytų efektyvesnį.

Viešnia papasakojo apie šešias XX-XXI amžiaus kartas: kuo jos ypatingos, kokie jų lūkesčiai, siekiai, vertybės.

Didvyrių arba Laimėtojų (gim. 1901-1924 m.) karta, kurios vienas kitas atstovas dar gyvas, yra optimistai, inteligentai ir kovotojai. „Nepaisant to, jog jie gimė karų bei revoliucijų verpete, užaugo kęsdami nepriteklių, subrendo darbštūs, nedejuojantys. Pagrindinės jų vertybės yra tikėjimas, meilė, viltis, solidarumas, pagarba taisyklėms ir įstatymams, tvarka, drausmė, pastovumas bei nuomonės tvirtumas“, – pasakojo viešnia.

Menininkai kūrėjai arba Tylieji (gim. 1925-1942 m.) tai karta, kuriai didžiausia vertybė – šeima, giminė, bendruomeniškumas. Pasižymi orumu, kantrybe, taupumu. Anot lektorės, jų rūsiai ir šaldytuvai pilni „juodai dienai“. Nesvarbu, jog patys jau nebeturi sveikatos nei nuimti derlių, nei jį sudoroti…

Pranašai arba Kūdikių bumeriai (gim. 1943-1960 m.) dar vadinami „sumuštinio“ karta, nes po Antrojo pasaulinio karo gimė tiek žmonių, kiek nėra gimę jokioje kitoje kartoje. Jie – ne tik darboholikai, nemokantys pasakyti „ne“, bet ir lojalūs darbdaviui. „Daugelis savo darbovietėse triūsia po keliasdešimt metų ir, nors kartais nėra patenkinti darbu, užmokesčiu ar kolektyvu, kenčia, nes mano, kad nieko kito daugiau nemoka. Jie jaučia atsakomybę už dar ant kojų nepastatytus vaikus: mano privalantys iškelti vestuves, nupirkti butą, sumokėti už mokslus. Turi rūpintis ne tik savo atžalomis, bet ir nusenusiais tėvais ir anūkais, dažnai tampa „melžiamomis karvutėmis“, – teigė L. Laurinčiukienė.

Klajokliai arba X karta (gim. 1961-1981 m.) daug laisvesni, savarankiškesni ir imlesni. Jiems rūpi žinių bei kompetencijos siekimas, prasminga karjera. Jie nebijo iššūkių ir yra nusiteikę mokytis visą gyvenimą. Pasak lektorės, jie vertina laiką ir pinigus, mėgsta smagų bei įdomų gyvenimą, yra labai kūrybingi, pasitikintys savimi, pragmatiški, perfekcionistai. Šios kartos žmonės aktyviai domisi politiniu bei socialiniu gyvenimu. Dar vadinami klajokliais, nes, po Sovietų Sąjungos žlugimo atsivėrus galimybėms, didžioji dauguma emigravo.

Kiti didvyriai arba Y-kai (gim. 1982-2004 m.) – tai vartotojų karta, kuriai svarbu geri ir brangūs daiktai, garsūs prekių ženklai, bei virtualus bendravimas. Priklausomi nuo socialinių tinklų, asmenukių darymo, labai trokšta dėmesio. Nori visko daug, brangiai bei „čia ir dabar“, todėl mėgsta imti paskolas, greituosius kreditus, nes nėra pasirengę ilgai taupyti. Pasak lektorės, tokie žmonės mėgsta laisvę, nebijo keisti darbo, nenori būti įsprausti į rėmus.

Google, Indigo arba Z karta (gim. 2005 m. ir gimsiantys iki 2023 m.) pasižymi smalsumu, imlumu ir judrumu, nesugebėjimu ilgai išlaikyti dėmesį. Jie nepakenčia prievartos, pamokslų ir vadovavimo, yra nepaklusnūs, greitai ima nuobodžiauti, perdėtai pasitiki savimi, galvoja, kad daug ką moka geriau už kitus, todėl yra tikras iššūkis“, – teigė L. Laurinčiukienė. Gimę technologijų laikais kai kurie taip įsijaučia į virtualų pasaulį, kad sunkiai geba jį atskirti nuo realybės. Anot viešnios, šios kartos vaikai labai jaurūs, nerimastingi, fiziškai silpni ir psichologiškai pažeidžiami.

Kiekvienos kartos atstovas mąsto, supranta ir kalba sava kalba. Lektorės nuomone, visos kartos yra savaip įdomios ir gali tarpusavyje susikalbėti. Tereikia gerbti vieniems kitų vertybes, būti geranoriškiems, nuolat mokytis ne tik kalbėti, bet ir klausytis bei suprasti.

Žodžio įtaigą išmanančios, artistiškai žinias perduodančios lektorės L. Laurinčiukienės nepaprastai įdomu klausytis. Susitikimas buvo ekspresyvus ir originalus, pilnas gyvenimiškų įžvalgų ir atradimų, todėl laikas, praleistas kartu, ne tik vertingas žiniomis, bet ir smagus.

Šis renginys vykdomas pagal bibliotekos projektą „Sveikata – išmintingųjų honoraras“ ir yra dalinai finansuojamas iš Panevėžio miesto savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos lėšų.

Indrė Rapkevičienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui