Projekto veikloms dar daugiau galimybių

Projekto veikloms dar daugiau galimybių

Projekto „Šiuolaikinė biblioterapija – socialinei atskirčiai mažinti“ trečiojo trimestro eigoje buvo tęsiami užsiėmimai, kurie vasarą persikėlė į Zarasų vaikų dienos centrą „Draugai“.

Užsiėmimo „Fraktalų piešimas – magiškas kelias į save” metu vaikai piešė savo fraktalą: prieš save pasidėję popieriaus lapą horizontaliai, rašikliu bet kurioje lapo vietoje (nebūtinai per vidurį) pasirinkdami piešinio atskaitos tašką ir užsimerkę (45-60 sekundžių) piešdami nepertraukiamą, ištisinę liniją, stengdamiesi užpildyti kuo didesnį lapo plotą, bet neišlipant iš už lapo ribų. Stengėsi, kad linijos būtų kuo įvairesnių krypčių – tiesios, kreivos, apvalios, banguotos ir visokios kitokios. Negalima buvo piešti žinomų formų (namelis, gėlytė, širdelė ir t.t.).

Spalvinant fraktalą, spalvotus pieštukus vaikai rinkosi užsimerkę arba nežiūrėdami ir leisdami spalvas pasirinkti jų vidiniam balsui. Spalvinimo procesas vyko tol, kol neliko fraktale nei vieno balto lopinėlio. Sukūrę savo magišką fraktalą, jį pristatė kitiems edukaciniame užsiėmime dalyvaujantiems vaikams. Įdomu, kad viename fraktale buvo matoma žuvis, avelė, chameleonas, klounas, fėja, kuri savo plaukuose slepia paslaptis, paukštis, kiaušinio dydžio ir formos akimis. Piešiant fraktalus ranka, spalvinant lavinama smulkioji motorika ir mąstymo procesas, patiriamas kūrybos džiaugsmas.

Dar vienas vykęs edukacinis užsiėmimas „Lietuvių tautosaka: Mįslės“. Mįslės – įdomi ir linksma lietuvių tautosakos dalis. Gili išmintis, veržlus humoras spindi šiame tautosakos žanre ir linksmindamos ir pamokydamos. Eidama iš lūpų į lūpas, iš kartų į kartas jų paplisdavo daugybę variantų. Ir nežinia, kuri buvo pirmoji, seniausioji. Mįslių minimas įdomi ir linksma pramoga, kurios įminimas ar neįminimas nulemdavo žmonių likimus.

Mįslių minimas praturtina vaikų vaizduotę, suaktyvina mąstymą. Tai – auklėjamoji – lavinamoji žaidimo formos priemonė. Jas minti mėgsta ir vaikai ir jaunimas. Tuo galima buvo įsitikinti, nes „Popietė vaikus išjudino ir pralinksmino. Menant, jie tarpusavyje rungtyniavo, spėliojo paslėptą mintį, lavino savo protą ir vaizduotę. Vėliau, panaudojant spalvotą popierių, buvo kuriamas „Mįsliukas“.

Rugsėjo mėnesį „Pramogų biblioteka“ vėl sugrįžo į Zarasų viešąją biblioteką. Rugsėjo 10-ąją užsiėmimas aktyviai pradėtas judriuoju žaidimu „Papasakok“. Vėliau pristatyta edukacinės literatūros paroda. Detaliau aptartos knygos „Ką galvoja katės?“ (aut. P. Johnson-Bennett), „Ką galvoja šunys?“, (aut. A. Horowitz), „Lietuvos grybai“ (aut. V. Sasnauskas).

Vaikai aktyviai dalyvavo interaktyvioje viktorinoje „Zarasų gatvės“, skirtoje Vietovardžių metams. Padedant Europos Solidarumo korpuso savanoriui iš Armėnijos Yuri, kuris savanoriauja Zarasų viešojoje bibliotekoje, vaikai žaidė stalo futbolo žaidimą. Dėliodami iliustracijų dėliones susipažino su T. Balčiūnienės ir A. Kiudulaitės kūryba.

Rugsėjo 17 dieną „Pramogų bibliotekos“ užsiėmimų dalyviai dalyvavo dėlionių dėliojimo varžytuvėse, žaidė stalo žaidimus „Monopolis“, „Šachmatai“, loginį žaidimą spėliodami kubelių skaičių sumą. Linksmai leido laiką žaisdami su KINECT įranga Just Dance ir kompiuterinius žaidimus. Užsiėmimo „Grožis ir kūno priežiūra“ metu kalbėjo apie svarbius higienos, išvaizdos dalykus. Knygose „100 dalykų kiekvienam berniukui“ (aut. P. Kiefer), „100 dalykų kiekvienai mergaitei“ ( aut. K. S. Sommer), „Tobula šukuosena“ (aut. A. Peuple) ieškojo sau naudingos informacijos.

O rugsėjo 24 dieną vyko piešimo užsiėmimas „Mano augintinis“, skirtas rašytojo Juozo Tumo-Vaižganto metams paminėti. Vėliau vaikai žaidė judrųjį žaidimą „Tony hawk‘s pro skater 5“ Xbox platformoje. Naudojantis LaQ erdviniais konstruktoriais konstravo, berniukai – transporto priemones, mergaitės – gėles. Šie konstruktoriai įdomus žaislas todėl, kad juos yra paprastas: jį sudaro vos keleto rūšių spalvotos detalės, iš kurių galima sukurti neribotą įvairių formų ir konstrukcijų modelių skaičių. Žaidžiant su „LaQ“, vaiko protas užtvindomas naujais vaizdiniais ir atradimais, nes jis pasitelkia savo idėjas, vaizduotę ir proto miklumą, kurdamas iššūkio vertas konstrukcijas.

Ketvirtadieniais veiklą pradėjo „Dėmesio ir koncentracijos ugdymosi laboratorija“. Įsigyta Biologinio grįžtamojo ryšio (Biofeedback Verim) kompiuterinė programa. Šios programos pagalba mokomasi savireguliacijos atsižvelgiant į kūno siunčiamus signalus. Kompiuterinės programos pagalba žmogui suteikiama informaciją apie jo kūno fiziologinę funkciją (odos varžos pokyčius), kintant psichologinei būklei kinta kompiuteriu fiksuojami parametrai. Žaidžiant žaidimus savireguliacijos būdu mokomasi kontroliuoti organizmo fiziologinius procesus tam, kad realiuoju laiku įtakoti savo emocinę būklę. Norint sumažinti streso lygį reikia relaksuotis, reikiant padidinti streso lygį mokomasi aktyvuotis. Mokomasi susikaupti (fokusuotis) sprendžiant konkrečius uždavinius liekant atsipalaidavimo būsenoje. Užsiėmimų metu vaikai renkasi nedidelėmis grupelėmis, jiems paaiškinama Biofeedback Verim GSR programos esmė, pristatomi programos žaidimų kambariai ir žaidimai. Kiekvienam vaikui pravedamas instruktažas apie terapijos eigą, įvertinama kaip sekėsi.

Įsigyta audiovizualinės stimuliacijos akiniai Mind Enchander, tai įranga (garso ir vaizdo stimuliacija), kurios pagalba organizmas atsipalaiduoja, sumažinam įtampą bei padidinti dėmesio koncentraciją. Pradžioje šia įranga vaikams leidžiama naudotis 5 minutes.

Šviesos terapija – šviesos stalas ir priemonės darbui ant šviesos stalo (geometrinių figūrų, trimačių geometrinių figūrų, kinetinio ir kvarcinio smėlio) pagalba vaikai kartu žaidžia, bendrauja, bendradarbiauja – lavina komunikavimo ir socialines kompetencijas. Kuriant įvairias dėliones, mozaikas lavina vaizduotę, meninę kompetenciją. Šviesa padeda susikaupti ilgesniam laikui.

Projektas „Šiuolaikinė biblioterapija – socialinei atskirčiai mažinti“ bendrai finansuojamas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondo lėšų.

Stanislova Bikulčiūtė, projekto vadovė
Nuotraukos autorės