Mažieji panevėžiečiai išbandė kūrybinę jogą

joga

Spalis jau ne pirmus metus Panevėžyje skelbiamas sveikatos stiprinimo mėnesiu. Ta proga spalio 11 dieną „Židinio“ biblioteka pasikvietė į svečius lietuvių kalbos mokytoją, knygos vaikams „Kitoks pasaulis“ autorę bei kūrybinės jogos vadovę Moniką Domeikienę.

Viešnia VšĮ Respublikinėje jogos mokykloje įgijo patirties ir jau ketvirtus metus veda kūrybinės jogos užsiėmimus vaikams. Į biblioteką ji atvyko pristatyti ir praktiškai išbandyti kūrybinę jogą vaikams – „Vilties“ progimnazijos moksleiviams.

Ši joga, nuo paprastos skiriasi tuo, kad yra orientuota į jogą per žaidimą ir kūrybos procesą. Kūrybinė joga padeda ugdyti ne tik vaikų lankstumą, moko atsipalaiduoti ir koncentruoti dėmesį, bet ir lavina kūrybiškumą, mąstymą, vaizduotę, atskleidžia jų gabumus ir tiesiog padeda smagiai praleisti laiką bendraamžių būryje.


Pasak M. Domeikienės, pagrindinis užsiėmimo tikslas yra išmokyti vaikus jausti malonumą ir džiaugsmą bet kurioje veikloje, tiek atliekant jogos asanas, tiek ir kūrybiniame procese.

Bibliotekoje tądien vykęs užsiėmimas buvo suskirstytas į tam tikrus etapus: sporto, kūrybinę ir pramoginę dalis. Jų metu vaikai žaidė keletą mokomųjų žaidimų, lavinančių intelektą, susikaupimą, įžvalgą, vaizduotę.

Skambant atpalaiduojančiai muzikai, pradinukai mokėsi pasisveikinti kaip jogai. Tuomet laukė susikaupimo užduotis – pasiųsti rankos paspaudimu signalą ratu. Vėliau visi išbandė atminties ir dėmesio reikalavusį žaidimą – įsidėmėti ir kuo tiksliau nupasakoti, kas pavaizduota kiekviename paveikslėlyje – spalvos, detalės, figūros. Toliau sekė kūrybinė užduotis – grojant afrikietiškai muzikai šokti nejudant iš vietos, paskui – įsivaizduoti ir pavaizduoti gyvūną, kokiu ryte norėtum nubusti. Vėliau 1-os ir 4-os klasės mokinių laukė lengva mankšta – šuoliukai, pritūpimai, galvos pasukimai, žingsniavimas pirmyn atgal ir kt.

Po tokio lengvo apšilimo pagaliau buvo galima prieiti ir prie jogos. M. Domeikienė priminė judriems pradinukams, kad prieš atliekant asanas svarbu laikytis kelių taisyklių – susikaupti, įsijausti ir vaizduojant tarsi sustingti. Užsiėmimo vedėja pademonstravo keletą asanų, arba paprasčiau tariant – fizinių pratimų, lavinančių kūną, susijusių su įvairiais gyvūnais – zuikiu, drugeliu, krokodilu, kobra, liūtu. Paskutinė asana – medis, leido vaikams nurimti ir kiek ilgiau pamedituoti.

Na, o paskutinė susitikimo dalis buvo susijusi su autorės pristatyta knyga „Kitoks pasaulis“: vaikai pagal leidinyje pateiktą pavyzdį piešė savo laimės žemėlapį, kurį sudarė 5 kiekvienam individualiai svarbiausios stotelės.

Šis linksmas ir naudingas renginys vykdomas pagal bibliotekos projektą „Sveikata – išmintingųjų honoraras“, kuris dalinai finansuojamas iš Panevėžio miesto savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos lėšų.

Indrė Rapkevičienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui