Jaukumo oazėje – kūrybos jungtys

Jaukumo oazėje – kūrybos jungtys

Tęsiasi Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vykdomo projekto „Knygos šventė (literatūriniai tiltai Utenos regione”) renginiai.

Ką ir sakyti – pirmieji du netradicinėse erdvėse buvo įspūdingi: ant savos Zarasų bibliotekos priestato stogo šiltą rugpjūčio dieną žvilgčiodami į Zarasaičio ežero mėlį mes, zarasiškiai literatai, skaitėme savos kūrybos posmus, su ignaliniečiais ir anykštėnais literatais bei gausiai susirinkusiais zarasiškiais ir miesto svečiais klausėmės profesionalaus poeto Vytauto Rudžiansko poezijos bei įstabios Vilhelmo ir Viktorijos Čepinskių smuiko muzikos, o po žvaigždėtu dangumi rugpjūčio mėnesį Molėtų Etnokosmologijos muziejuje žavėjomės saulės laidos peizažais, išgirdome molėtiškių literatų skaitomų eilėraščių, literatūrologo, poeto Vainiaus Bako kūrybos, bardo Kazimiero Jakučio grojamų gitara mielų melodijų bei dainų.

Tiesą sakant, iš anksto jaučiau, kad trečias šio projekto renginys Ignalinoje bus šiltas, jaukus, jungiantis. Ši nuojauta apie tai kuždėjo ne vien todėl, kad esu kilęs iš to krašto, bet ir todėl, kad ankstesnių literatų susitikimų patirtys Ignalinoje dar gyvos.

Vadovaujami bibliotekos direktorės ir projekto sumanytojos Danutės Karlienės spalio 12 d. skubėjome pas kaimynus, pakeliui mintijome, šnekučiavomės, svarstėme, kaip ignaliniečiai priims, kaip vyks literatūros ir muzikos vakaras „Ateik, dovanosiu ir tau”, vylėmės susitikti gerų pažįstamų literatų. Renginys vyko Ignalinos viešojoje bibliotekoje. Šeimininkai – bibliotekos darbuotojai, Ignalinos literatų klubo „Lelija“ nariai – sutikimo nuoširdumu iš karto sušildė atbildėjusius mus ir Molėtų literatų brolijos atstovus. Šių knygos namų aplinka – liaudiško stiliaus palubė, čia ką tik atidarytos ignalinietės dailininkės Nijolės Trinkūnienės tapybos paroda – stiprino gerumo, šeimiškumo jausmus.

Renginį pradėjusi Marcelijaus Martinaičio žodžiais apie poeziją renginio vedėja bibliotekininkė Laima Banienė supažindino su Ignalinos literatų klubo , „Lelija” veikla, minėjo išleistas literatų kūrybos rinktines, „Aukštaitiškas kalbėjimas į širdį” ir , „Banguojantys žodžiai”, pristatė renginyje dalyvaujančius ignaliniečius literatus kviesdama paskaityti savos kūrybos.

Literatūriniame vakare savo kūrybą skaitė jau daugeliui žinomas ir pelnęs nemažai premijų rašytojas, vertėjas, poetas Marius Burokas, beje, nemažai eilių tą vakarą paskaitęs ir zarasietiška tematika. Ypatingos nuotaikos, jaukumo, bendrystės šilumos suteikė jauno bardo Domanto Razausko dainos ir autoriaus nuoširdus ryšys su klausytojais. Savo kūrybos improvizacijomis, pašmaikštavimais, virtuozišku skambinimu gitara jis tiesiog pakerėjo mus visus, „užkabino” ir jaunesnį, ir vyresnį klausytoją. Besiklausydamas D. Razausko muzikavimo negali būti abejingas nei dainų turiniui, nei atlikimo stiliui. Gali mąstyti, pasijuokti, net drauge niūniuoti, palinguoti, džiaugtis.

O toliau – mielas bendravimas prie arbatos ir kavos puodelio. Vieni kalbino svečius, kiti džiaugėsi sutikę senus pažįstamus, porino įdomius atsitikimus, juokavo.

Švytint Ignalinos gatvių žibintams, geltoniems medžių lapams besidraikant ant šlapio asfalto, praturtėję gerumu ir bičiulyste pasukome namų link. Dalijomės patirtais įspūdžiais ir jau mąstėme apie projekto renginį Utenoje.

Projektą „Knygos šventė (literatūriniai tiltai Utenos regione)” remia Lietuvos kultūros taryba

Vasilijus Trusovas, Zarasų literatų klubo „Virš tylos” pirmininkas
Nuotraukos Zinos Černovienės

LKT_Logotipas