G. Kajėnas bibliotekos lankytojams pristatė knygą apie menininkus

Knygos 33 portretai pristatymas

Bibliotekoje įvyko Gedimino Kajėno knygos „33 portretai: pokalbiai su menininkais“ pristatymas. Susitikime su žingeidžiais bibliotekos lankytojais dalyvavo knygos autorius Gediminas Kajėnas ir fotomenininkas Algimantas Aleksandravičius.

Knygoje publikuojami 33 Lietuvos menininkų – fotografų, rašytojų, dailininkų, aktorių, skulptorių, muzikantų, kino kūrėjų – portretai, kuriuos rengė kultūros žurnalistas bei redaktorius Gediminas Kajėnas. 

Pasak autoriaus, šioje knygoje po vienu viršeliu atsidūrę skirtingų kartų bei meno sričių kūrėjai dalijasi savo gyvenimo istorijomis, keliu, vedusiu meninių ieškojimų ir atradimų link, atskleidžia kūrybos „virtuvę“, apmąsto savąjį laiką, patirtis bei pasirinkimus.

Knyga „33 portretai: pokalbiai su menininkais“ iliustruota Eugenijos Levin sukurtais menininkų portretais.  

Kultūros žurnalistas Gediminas Kajėnas – portalo „8diena.lt“ redaktorius, dainuojamosios poezijos atlikėjas, išleidęs knygas „Pasaulis pagal Barą“ ir „Pasaulis yra gražus“. Jo kūryba įvertinta  Vaižganto  ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos premijomis.

Vienas žymiausių Lietuvos fotomenininkų, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Algimantas Aleksandravičius savo kūrybinę biografiją glaudžiai sieja su Panevėžiu, nors pats yra kilęs iš Klaipėdos. Knygoje rašoma, kad jo sukurti rašytojo Ričardo Gavelio, poeto Vytauto P. Bložės, saksofonininko Vladimiro Čekasino, aktoriaus Gedimino Girdvainio, režisieriaus Eimunto Nekrošiaus bei kiti portretai tapo ne tik paties fotografo vizitine kortele, bet atnaujino ir pačią portreto sampratą bei sukūrė nepamirštamą Lietuvos „genties veidografiją“.

 Prieš fotografo objektyvą atsivėrė Rusijos, Ukrainos, Kazachstano kultūros elitas, Nobelio premijos laureatai, žymūs ir paprasti žmonės. Sudėtinga būtų suskaičiuoti visas jo surengtas parodas, pelnytus apdovanojimus, išleistus fotoalbumus, sudarytas fotografijos knygas. Titaniškas darbas yra penki albumai iš serijos, skirtos Lietuvos regionams, jų istorijai, kultūrai ir žmonėms įamžinti.