Atidaryta Arvydo Každailio paroda „Heraldika“

A. Každailis

Bibliotekoje vykęs išskirtinės parodos „Heraldika“, kurioje eksponuojami dailininko Arvydo Každailio lietuviškos heraldikos kūriniai ir rekonstrukcijos, atidarymas sukvietė daug šio dailininko kūrybos gerbėjų. Parodos autorius pristatė heraldikos meną, jo istoriją ir subtilybes.

Dailininkas A. Každailis kuria valstybinę, municipalinę ir personalinę heraldiką. Jis yra sukūręs beveik visą Lietuvos valstybės heraldiką. Pasak menininko, lietuviškos heraldikos parodos yra jo privati iniciatyva, o kartu pilietinė pareiga skleisti žinią apie heraldiką.

„Mano veiklos heraldikoje pradžioje viskas buvo piešiama ranka. Simbolių paieška, jų variantai ir koregavimai užimdavo daug laiko ir vargino akis. Atsiradus kompiuteriams, darbas esmingai palengvėjo. Atsirado daugiau galimybių vaizdo išbaigtumui ir jo praktinio panaudojimo galimybėms. Parodoje eksponuojami trijų sričių heraldikos objektai: valstybės, savivaldos ir personalinės heraldikos, kuri sudaryta iš kilmingųjų ir šeimų herbų. Didelė dalis objektų skaitmeniniai, kiti – originalai, atlikti tušu, akvarele, guašu ar tempera. Taip pat eksponuojami kai kurie variantai, netapę etalonais“, – kalbėjo parodos autorius.

Dailininkas rado savo šeimos sąsajų su Panevėžiu. Čia veikusioje Mokytojų seminarijoje mokėsi jo mama, o kanklininkių ansamblyje grojo teta, gyvenusi Krekenavoje.

„Be daugybės visų mums puikiai pažįstamų darbų, ponas Arvydas yra sukūręs ir vieną mums, panevėžiečiams, išskirtinai brangų ir mielą – Panevėžio miesto herbą. Džiaugiuosi, kad atvykote pas mus, džiaugiuosi, kad panevėžiečiai galės susipažinti su Jūsų darbais, ilgus metus kūrusiais ir toliau kuriančiais Lietuvos tapatybę“,  – atidarant parodą dailininką sveikino Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas.

Parodos autorių sveikino G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Audronė Palionienė, linkėjusi kūrybingumo ir sveikatos gražaus jubiliejaus proga. Su menininku bendravo, apie kūrybą diskutavo  jo kolegos, bičiuliai, talento gerbėjai. Bibliotekos renginių koordinatorė Vida Mikelevičiūtė supažindino su svarbiausiais dailininko biografijos faktais.

Arvydas Každailis  – įvairiapusis vyresniosios kartos menininkas, grafikas, knygų iliustratorius, heraldikos kūrėjas. Jis įvardijamas XX–XXI a. Lietuvos dailės klasiku. Daugiausia kuria linoraižinio bei oforto technika. A. Každailis yra vienas iškiliausių Lietuvos iliustratorių. Už ofortų ciklą Petro Dusburgiečio knygai „Prūsijos žemės kronika“ 2002 metais apdovanotas  Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

A. Každailis gimė 1939 m. Baisiogaloje. 1957 m. baigė Baisiogalos vidurinę mokyklą. 1957–1962 m. studijavo grafiką Lietuvos valstybiniame dailės institute. Nuo 1968 m. dalyvauja dailės parodose Lietuvoje ir užsienyje. Nuo 1969 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Pelnęs solidžių apdovanojimų. 1999 m. apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi.

Dailininkas dėkojo visiems, kurie prisidėjo prie šios parodos surengimo, –  bibliotekos direktorei Jurgitai Bugailiškienei, renginių koordinatorei Vidai Mikelevičiūtei, rėmėjams Virgilijui Norvaišai, Alvydui Ivoškui, žmonai Reginai.

Paroda „Heraldika“ bibliotekos II a. erdvėse ir Atrijaus terasoje vyks iki lapkričio 2 d.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.