Projektas „Jaunas – jaunam: tekstilė ateičiai“ – Kupiškyje

Projektas „Jaunas – jaunam: tekstilė ateičiai“ – Kupiškyje

VDA Kauno fakulteto Tekstilės katedros, jau metus organizuojamas, Kultūros tarybos remiamas projektas „Jaunas – jaunam: tekstilė ateičiai” (vadovė Donata Jutkienė) atkeliavo ir į Kupiškio rajoną. Tai jau trečioji ir paskutinioji vykdomo projekto kūrybinių dirbtuvių stotelė. Kėdainiai – Rokiškis – Kupiškis.

Šio projekto tikslas yra profesionali kūrybinė veikla, paremta ne mokytojo ir mokinio principu, o lygiavertišku jaunų žmonių bendradarbiavimu, pasidalinimu patirtimis ir kūrybinių idėjų vystymu. Tekstilės katedros inicijuota jaunųjų kūrėjų veikla padės suprasti, atrasti ir permąstyti šiuolaikinės tekstilės kaip kūrybinės medijos galimybes ir paskatins 16–18 metų amžiaus jaunimą įsitraukti į kūrybinius procesus.

Rugsėjo 12 d. VDA Kauno fakulteto Tekstilės katedros studentės (absolventės) susitiko su jaunaisiais menininkais iš Kupiškio meno mokyklos. Kūrybinio bendradarbiavimo dirbtuvių EtnoJazz metu, pasidalindami patirtimis ir pasitelkdami savo menišką vaizduotę, moksleiviai, panaudodami deginimo, antspaudavimo, aplikavimo, rišimo, audimo, marginimo techniką, išpuošė medžiaginius krepšelius. Puikiai atlikti darbai buvo įvertinti padėkos raštais. Kai kurie moksleiviai sulaukė didesnio dėmesio su rekomendacijomis rinktis meno studijas. Padėkos raštai, be abejo, buvo įteikti ir ugdančioms vaikus dailės mokytojoms Ritai Laskauskienei ir Rimai Kalinkienei, kurios dėkingos už gražią iniciatyvą įjungiant vaikus. Už bendradarbiavimą, rengiant parodą, padėkos raštas buvo skirtas ir Kupiškio viešosios bibliotekos direktoriui Algirdui Venckui, Kupiškio meno mokyklos direktorei Daivai Šakickienei.

Moksleivių atlikti darbai eksponuojami buvusių kareivinių patalpose (Gedimino g. 53, 3 a.) bendroje „Jaunas – jaunam: tekstilė ateičiai” parodoje, kartu su VDA Kauno fakulteto Tekstilės katedros penkių studenčių – Astos Fedaravičiūtės-Jasiūnės, Giedrės Antanavičienės, Liucijos Kostivos, Eglės Grigaravičienės ir Donatos Jutkienės – mūsų kraštietės kūriniais, atliktais žakardinio audimo, šilkografijos, kompiuterinio siuvinėjimo, autorinėmis ir mišriomis technikomis. Renginyje dalyvavusios studentės mielai papasakojo apie savo kūrybinius tekstilės darbus, kilusias idėjas, panaudotą techniką, jų funkcionalumą. Paroda veiks iki 2019 m. spalio 9 d.

Manome, kad projekte dalyvavę Kupiškio rajono vaikai pasisėmė nemažai patirties, sužinojo, kad tekstilė labai lanksti, įvairiapusė, reaguojanti į naujoves.

Vyresn. bibliotekininkės R. Vilčinskienės informacija
Nuotraukos R. Vilčinskienės