Poezija arčiau dangaus

Poezija arčiau dangaus

Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka vykdo projektą ,,Knygos šventė (literatūriniai tiltai Utenos regione)”, kurio autorė bibliotekos direktorė Danutė Karlienė. Idėja sujungti penkių regiono rajonų (Zarasų, Molėtų, Ignalinos, Utenos ir Anykščių) literatus į prasmingus kūrybinius sambūrius sėkmingai pradėta Zarasų viešojoje bibliotekoje rugpjūčio viduryje.

Tąkart renginyje ,,Ateik, dovanosiu ir Tau” ant priestato stogo šiltos saulės spindulių glostomi, dalyvaujant regiono literatams, klausėmės poeto Viktoro Rudžiansko, mūsų literatų klubo ,,Virš tylos” narių poetinių posmų bei Vilhelmo Čepinskio ir Viktorijos Čepinskienės sielą užburiančio smuikavimo.

Netruko prabėgti laikas ir štai rugsėjo 20 dieną bibliotekos autobusiuku riedėjome į antrąjį projekto renginį pas molėtiškius. Literatūros ir muzikos vakaras ,,Po žvaigždėtu dangum” vyko Molėtų rajone, Etnokosmologijos muziejuje. Savo kūrinius skaitė poetas, literatūrologas Vainius Bakas, su įkvėpimu grojo ir dainavo bardas Kazimieras Jakutis, savo kūrybą skaitė Molėtų literatų brolijos nariai. Džiugino pilnut pilnutėlė salė poezijos ir muzikos gerbėjų, atvykusių iš arčiau ir toliau, net iš Vilniaus, kad aukštai nuo žemės po žvaigždėtu Molėtų krašto dangum pajustų atgaivą ir katarsį.

Džiaugiamės ir esame pakylėti galėję dalyvauti su kitais regiono literatais nuostabiame renginyje septintame Etnokosmologijos muziejaus aukšte, po įspūdingu kupolu, kur, atrodo, dangus ranka pasiekiamas. Įspūdžiai, įspūdžiai… Įsimintina ekskursija po muziejų, poezija, muzika… ir neapsakomo grožio vakarėjantis dangus, ,,nutapytas” debesų ir besileidžiančios saulės spindulių spalvomis, žavėjo, stebino. Ir, aišku, šiltas bendraminčių kūrybos žmonių bendravimas, dalijimasis dvasiniu turtu prie kavos puodelio.

Gaila, bet ryškiai danguje įsižiebus rugsėjo žvaigždėms turėjome atsisveikinti su bičiuliais literatais ir renginio organizatoriais, o Etnokosmologijos muziejaus kupolas lyg planeta švietė mums įkandin. Grįždami namo mes mintimis jau keliavome į trečią projekto renginį Ignalinoje, kuris vyks spalio mėnesį.

Projekto remia Lietuvos kultūros taryba

Vasilijus Trusovas, Zarasų literatų klubo ,,Virš tylos” pirmininkas
Nuotraukos Zinos Černovienės