Miltinio gimtadieniui – virtuali kelionė jo teatro ženklais Panevėžyje

„Miltinis ir jo teatro ženklai Panevėžyje“ pristatymas

„Pasensta senieji dalykai. Užsimiršta jie, jei aš prie jų nepridedu naujų, nežinomų. Keista. Kas čia yra? Pats nesuprantu: atgyja senosios išmintys, kai prie jų priartinu naująsias.“

Juozas Miltinis

Beveik prieš pusę amžiaus J. Miltinio pasakyti žodžiai tampa aktualūs šiai dienai, kai užmarštin nuėję istoriniai įvykiai dėka šiuolaikinių technologijų vėl priartėja.

Šiuolaikiškai atnaujintos ekspozicijos erdvėse, siekiant plėsti jau  įdiegtas veiklas, buvo pristatytas dar vienas naujų technologijų atradimas – interaktyvus, lietimui jautrus multifunkcinis ekranas. Įrenginyje įdiegtas  edukacinis žaidimas „Miltinis ir jo teatro ženklai Panevėžyje“. Tai virtualus pasivaikščiojimas po miestą, kuriame J. Miltinis įgyvendino savo teatro svajonę. Šioje kelionėje galima atrasti su legendiniu teatru susijusius pastatus, taip pat pajausti laiko dvasią, susipažinti su urbanistiniais miesto pokyčiais. Tai šiuolaikiškas susitikimas su  J. Miltinio laikų miestu prie Nevėžio, kuris turėtų būti įdomus tiek jaunam, tiek vyresniam.

Naujojo žaidimo idėja gimė iš realiai mieste vykusių ekskursijų „Teatro ženklai Panevėžyje“, kurios sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo. Parengus projektą ir gavus finansavimą, jį  įgyvendino ir turinį virtualiai erdvei pritaikė UAB „Elektroninės leidybos namai“ specialistai. Skaitmeninius pastatų vaizdus pateikė fotomenininkas Stasys Povilaitis.

 Renginyje žaidimą pristatė ir jo galimybes atskleidė Kristijonas Mazūras. Jis susidomėjusiems lankytojams prisipažino, kad ši virtuali kelionė jam buvo nemažiau įdomus atradimas, kaip ir tekstą įgarsinusiam aktoriui Jurgiui Domaševičiui, kuris šias vietas buvo apkeliavęs ekskursijos metu.

Bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Audronė Palionienė kalbėjo, kad gyvename pokyčių laikais, kai tradicinės paveldo pateikimo formos jau nebetenkina jaunosios kartos poreikių, todėl privalome atsižvelgti į juos, pritaikydami saugomą paveldo turinį išmaniosioms technologijoms. Kiekvienas naujas projektas, kai jis virsta realybe ir pritaikomas bibliotekos veikloms, yra svarbus tiek bibliotekai, tiek miesto bendruomenei.

Renginyje susidomėjimo edukaciniu žaidimu–viktorina netrūko: vieniems buvo įdomu atrasti objektus, išklausyti pasakojimus, kitiems atsakyti į viktorinos klausimus.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

LTK_Logotipas1-2