Gamta – visų namai

Gamta – visų namai

Dar saulėtą, bet jau rudenišką ketvirtadienį Vidiškių bibliotekoje svečiavosi gamtininkas, biologas Pranas  Zubrickas.  Vyko netradicinė pamoka vaikams gamtoje „Stebėk gyvąją gamtą“.

Pamoka nebūtinai turi vykti klasėje – ypač tada, kai už lango šviečia saulė. Todėl gamtos pamokėlė ir vyko gamtoje joje  dalyvavo Vidiškių gimnazijos trečiokai  su  vadove  Ilona Pakalkiene.

Biologijos pamoka prasidėjo nuo pakelėje augančių augalų ir medžių. Vaikus pasitiko rudeniškai pasidabinę  šermukšniai,  kurių uogas taip mėgsta paukščiai. Pasirodo, jei putinas, šermukšnis pilnas uogų, o ant lazdynų daug riešutų – ruduo bus šlapias, žiema šalta. Vaikai skanavo bruknių, dar nuo vasaros užsilikusių  mėlynių  bei  gervuogių. Galima buvo pamatyti, paliesti ir užuosti augalus. Mokiniai suprato, kokia dosni yra gamta.

Eidami toliau miško keliuku pamokos dalyviai rado ir grybų: ūmėdžių, voveraičių, netgi gražuolį raudonikį. Buvo išties smagu. Mokiniai susidomėję klausėsi gamtininko pasakojimų kas gyvena ežere,  kas čirškia ir krebžda žolytėje, kas kriauklytėje knibžda? Linksmiausia buvo tada, kai reikėjo į rankas paimti gyvą varlytę, dar šlapią kriauklę, žiogelį… Juk visa tai  dažniausiai  matome  tik knygose. Pamokos gamtoje laikas neprailgo, juk tiek įdomaus ir vertingo sužinota ir pamatyta.

Tokių išvykų reikia tam, kad mokiniai  geriau pažintų save  ir supančią aplinką, suvoktų gamtai kylančias problemas, galbūt ateityje rastų jų sprendimo būdus.

Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija