Arvydo Gudo skaitmeninės grafikos paroda

A. Gudo parodos atidarymas

Bibliotekos II aukšto erdvėse atidaryta Arvydo Gudo skaitmeninės grafikos darbų paroda „sadug“ – ryški, jaunatviška, provokuojanti. Jauno menininko kūryba bibliotekos lankytojai galės gėrėtis iki rugsėjo 30 dienos.

„Man rašyto elektroninio laiško pirmosiose eilutėse autorius save pristatė taip: „Sveiki. Aš – Arvydas Gudas. Piešiu. Maketuoju. Tapau. Dažau. Kartas nuo karto ir kalu bei pjaustau. Priklauso nuo to, koks yra darbo pobūdis“. Patraukė autoriaus kūrybiška asmenybė, gilumas,  jo jautrus požiūris į gyvenimą, į jį supančią aplinką. Taip ši paroda atsirado bibliotekoje“, – atidarymo metu sakė bibliotekos renginių koordinatorė Vida Mikelevičiūtė.

Šmaikštus parodos pavadinimas iššifruojamas pažvelgus į veidrodį. Tiesiog autorius sumanė atbulai pateikti savo pavardę. O gal už tarsi paprasto sprendimo slypi dar kažkas? „Kartais mes dieną pradedame net nepasižiūrėję į veidrodį, o turėtume pasižiūrėti ir būti sau gražūs, kad pasidžiaugtume. Dažnai per daug bėgame ir bandome kitiems įtikti“, – susirinkusiems į parodos atidarymą kalbėjo menininkas.

Pasak A.Gudo, jo darbus gali įkvėpti pokalbis ar knyga. Kada užkabina koks sakinys, atsisėdi ir dėlioji kaip monologą. Tačiau jis specialiai nerašo pavadinimų prie savo kūrinių, nes jei išduotų viską, tai nebeliktų paslapties ir būtų nebeįdomu. „Kartais pavargstame nuo aplinkinių balsų ir garsų, reikia daugiau patiems susikoncentruoti ir įsižiūrėti į darbus“, – teigė menininkas.

Dailininkas, menotyrininkas, Fotografijos galerijos vadovas Sigitas Laurinavičius sakė, kad jam įdomu buvo pajusti, jog esąs dvigubai vyresnis už parodos autorių. Anot jo, tuo daugybiniu požiūriu žvelgiant atrodytų, kad turėtų būti ir dvigubai išmintingesnis, šaunesnis, protingesnis, bet tikriausiai taip nėra, tačiau būdamas vyresnis gali tą suvokti, nes kitaip turėtų tiek pat drąsos.

„Įdomiausia parodoje – dialogas su autoriaus pozicija. Dažnai kūrėjai pabėga nuo visų ir tik vėliau sužinome, kiek jie sukūrė. Būtent tokia pozicija ir sudaro dialogo, o ne monologo, galimybę. Kūriniai gimsta iš apmąstymų, vadinasi, tos patirtys, mintys yra svarbiausia. Nesvarbu, kokia technika jos būtų išreikštos. Matau čia savalaikę, man įdomią kūrybą, matau grafiką, atspaudus, nesvarbu, kiek būtų tapybos elementų. Priimu kaip žinutę, kaip kvietimą perskaityti tavo minčių užrašą laike. Kviečiu neužsidaryti ir neatstumti žiūrovo, nes kiekvienas pakvietimas į darbų peržiūrą yra tam tikra išsirenginėjimo forma“, – kalbėjo S. Laurinavičius.

Arvydas Gudas gimė 1992 m.  balandžio 22 d. Pasvalyje. Baigė Pumpėnų vidurinę mokyklą (dabar gimnazija). Jau vaikystėje jautė potraukį piešti, tapyti, „pagauti“ aplink besiskleidžiantį grožį. 2012 m. surengė pirmą personalinę parodą Šiaulių universiteto Menų fakultete. 2016 m. baigė Dailės ir dizaino pedagogikos studijas Šiaulių universitete. 2014–2018 m.  dirbo Pasvalio kultūros centro dailininku. Nuo 2014 m. yra Pasvalio miesto švenčių tematikos ir vizualikos kūrėjas. 2014–2018 m.  Šiaurės Lietuvos chorų festivalio dailininkas ir stiliaus autorius. Dalyvavo keliose Šiaulių menininkų parodose, grupinėje parodoje „Masinė hipnozė“, Kauno grafikos bienalėje „Fragmento (r)evoliucija“. Nuo  2017 m. – Pasvalio rajono menininkų klubo „RATS“ narys. 2018 m. surengė darbų parodą „Lengvatikybė po vidurnakčio“. Kuria skaitmeninę grafiką, fotografuoja. Dirba spektaklių dailininku įvairiuose Lietuvos teatruose.

Parodos „sadug“ atidarymo svečiai sveikino autorių, gilinosi į jo kūrybą, bendravo. Paskui gausus bičiulių, kolegų, bendradarbių, dailės mylėtojų būrys patraukė į Juozo Miltinio dramos teatrą, kur eksponuojami kiti menininko darbai, tarsi pratęsiantys bibliotekoje vykstančią parodą.