Arvydo Každailio paroda „Heraldika“

Heraldika
Pradžia:2019-10-03 17:00
Pabaiga:2019-11-02 16:00
Vieta:II a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Biblioteka kviečia į išskirtinę parodą „Heraldika“, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui, kurioje bus eksponuojami dailininko Arvydo Každailio lietuviškos heraldikos kūriniai ir rekonstrukcijos. Pasak rengėjų, heraldikos paroda yra specifinė, nes savyje jungia dailę, istoriją, tradiciją ir amatą.

Arvydas Každailis  – įvairiapusis vyresniosios kartos menininkas, grafikas, knygų iliustratorius, heraldikos kūrėjas. Jis įvardijamas XX–XXI a. Lietuvos dailės klasiku. Daugiausia kuria linoraižinio bei oforto technika. A. Každailis yra vienas iškiliausių Lietuvos iliustratorių. Už ofortų ciklą Petro Dusburgiečio knygai „Prūsijos žemės kronika“ 2002 metais apdovanotas  Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

Heraldika, kuriai reikia puikios technikos ir istorinių žinių, grafikas susidomėjo dar 1966 m., kai „atšilimo“ laikotarpiu imta rūpintis tautine simbolika. 1969 m. jis atkūrė Panevėžio miesto herbą, o nuo 1989 m. tapęs vienu aktyviausių Lietuvos heraldikos komisijos narių prisidėjo prie Lietuvos Respublikos istorinės valstybės ir prezidento vėliavų kūrimo.

Dailininkas A. Každailis kuria valstybinę, municipalinę ir personalinę heraldiką. Jis yra sukūręs beveik visą valstybės heraldiką. Tarp jo kūrinių: Lietuvos valstybės herbas, Lietuvos valstybės prezidento vėliava, Lietuvos istorinė valstybės vėliava. A. Každailis atkūrė ir sukūrė daugiau nei 40 miestų ir miestelių herbų. Kurdamas personalinę kilmingųjų  heraldiką (kunigaikščių, feodalų herbus) atlieka rekonstrukciją, pritaikydamas autorinį dizainą. Yra sukūręs giminių ir šeimų herbų.

Menotyrininko ir dailininko Vytenio Rimkaus teigimu, A. Každailio darbai svarbūs dėl jų indėlio į Lietuvos istoriją, Lietuvos įvaizdį.

A. Každailis gimė 1939 m. Baisiogaloje. 1957 m. baigė Baisiogalos vidurinę mokyklą. 1957–1962 m. studijavo grafiką Lietuvos valstybiniame dailės institute. Nuo 1968 m. dalyvauja dailės parodose Lietuvoje ir užsienyje. Nuo 1969 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Pelnęs solidžių apdovanojimų. 1999 m. apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi.

Paroda veiks iki lapkričio 2 d.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.