Tradicine konferencija paminėjome Baltijos kelio ir Juodojo kaspino dieną

Konferencijos akimirkos

Įvyko jau dvyliktą kartą rengiama konferencija Baltijos keliui ir Juodojo kaspino dienai paminėti. 11-tus metus iš eilės konferencija buvo organizuojama kartu su Panevėžio kraštotyros muziejumi. Šių metų konferencijos tema – „Išgyvenimo taktika. Pasitraukti? Priešintis? Prisitaikyti?“ Renginyje lankytojus džiugino įdomūs pranešimai, prasmingos diskusijos, muzikinė programa ir gilių kava istorinėje Juozo Urbšio sodyboje.

Saulėtą rytą į pirmąją konferencijos dalį Juozo Urbšio tėviškėje susirinkę svečiai klausėsi autoriaus ir atlikėjo Vyganto Kazlausko dainų. Po muzikinės programos sekė ne ką mažiau įdomi programa – dr.  Valdo Rakučio pranešimas „Lenkų kavalerijos veiksmai 1920 metų lapkričio mėnesį Panevėžio apylinkėse“,  ekspozicijų apžiūrėjimas, pertraukėlė su gilių kava ir Urbšynės pyragu po Ministro ąžuolu.

Antroje konferencijos dalyje, vykusioje bibliotekoje, buvo skaitomi informatyvūs ir įtraukiantys pranešimai: Dr. Algio Mickūno pranešimas „Kelionė ir grįžimas“, Nepriklausomybės Atkūrimo akto signataro, sovietmečio disidento Sauliaus Pečeliūno pranešimas „Priešinimosi anatomija“, literatūros žurnalo „Metai“ vyriausiojo redaktoriaus Antano Šimkaus pranešimas „Juozo Baltušio dienoraščiai: tarp prisitaikymo ir nesusitaikymo“, dr. Valdemaro Klumbio pranešimas „Lietuvos inteligentijos prisitaikymai sovietmečiu“.

Išklausę pranešimų, konferencijos svečiai neskubėjo skirstytis – virė diskusijos, gimė naujos idėjos, planai.

Susidomėjimas konferencija rodo, kad tautinė atmintis mums išties svarbi ir kelia daug klausimų bei diskusijų. Ateityje planuojama konferenciją auginti, plėsti jos tematiką ir mastą.

Kviečiame pažiūrėti konferencijos akimirkas.

Nuotraukos Valdo Somovo.