Susitikimas su režisiere Agne Marcinkevičiūte

Nomeda Saukienė tapo

Rugpjūčio 8 d. bibliotekoje vyko tradicinio projekto „Literatūros ir kino ketvirtadieniai“ renginys. Susitikti su lankytojais į biblioteką atvyko režisierė, literatūros ir meno premijos laureatė Agnė Marcinkevičiūtė. Sukūrusi ne vieną filmą apie visiems puikiai žinomus Lietuvos šviesuolius, šį kartą autorė pristatė juostą apie tylią, nuo bohemos šurmulio ir visuomenės dėmesio nutolusią dailininkę Nomedą Saukienę. Susitikimo metu buvo rodomas naujausias režisierės filmas „Iš kur tas švytėjimas?“ (2018 m. trukmė 53 min.)

Susitikimo pradžioje režisierė pasakojo, kaip kilo idėja kurti filmą apie Lietuvos tapytojas. Susipažinus su Nomeda Saukiene, pasirodė, kad prikalbinti šią menininkę filmuotis ne taip jau lengva. Moteris savo buitį ir kūrybą yra atribojusi nuo visuomenės dėmesio. Galiausiai ryžtis filmui tapytoją paskatino šeima. A. Marcinkevičiūtė džiaugėsi, kad kuriant filmą labai naudingas buvo bendradarbiavimas su N. Saukienės dukra Monika, kuri prisidėjo vertingomis idėjomis.

Filme apie N. Saukienę rodomas jos kasdienis gyvenimas – moteriški ir motiniški rūpesčiai –, tačiau didžiausias dėmesys skiriamas tapybai. Ši dokumentinė juosta žiūrovams atskleidžia tapytojo kasdienybę ir  kūrybinio proceso užkulisius. Pasižiūrėję filmą tapytojos gerbėjai iš arčiau susipažįsta su jos kūryba, pamato, iš kur menininkė semiasi įkvėpimo.

Po filmo peržiūros režisierė pasakojo, kad visada ieško būdų, kaip su savo kūryba supažindinti plačiąja visuomenę, todėl aktyviai domisi įvairiais festivaliais. Šiuo metu A. Marcinkevičiūtė jau dega idėjomis naujų filmų kūrybai. Tikisi, kad ateityje sukurti filmai bus įdomūs ir užsienio auditorijai.

Režisierė bibliotekai dovanojo savo kurtus filmus, su kuriais bibliotekos vartotojai galės susipažinti Menų skaitykloje (3 aukštas). A. Marcinkevičiūtės padovanotų filmų sąrašas:

  1. „Iš kur tas švytėjimas“
  2. „Prisimenu motinos balsą“
  3. „Vytautas Landsbergis laisvės keliu“, 1 dalis
  4. „Vytautas Landsbergis laisvės keliu“, 2 dalis
  5. „Laiku suspėjome pasikalbėti“
  6. „Nesulaužyti priesaikos“
  7. „Vienatvės gaudesys“
  8. „Sapno siūlas“
  9. „Menestreliai maksi paltais”
  10. „Beveik laimingas“ ir „Raudonu ant balto“

Šis renginys yra iš bibliotekos vykdomo Valstybės kultūros ir meno premijų laureatų kūrybos sklaidos projekto, iš ciklo „Literatūros ir kino ketvirtadieniai“.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

Logotipas