Pažintis su Salaku ir Dusetomis interaktyviai

Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos terasa

Po pažinties su Zarasais, edukacinės vasaros skaitymo skatinimo programos „Zarasų kraštas ir vietovardžiai“ dalyviai rugpjūčio 14 ir 20 dienomis keliavo Salako ir Dusetų apylinkių istoriniais takais. 

Terasoje ant bibliotekos stogo, susiskirstę į komandas ir pavadinę jas linksmais vardais: „Šuniukų galia“ ir „Kačiukų galia“ dėliodami dėliones susipažino su Zarasų krašto seniūnijomis. Klausydamiesi legendų ir padavimų apie Salako vardo ir jo vietovių kilmę sužinojo, kad jis kadaise buvęs dideliu miestu, kuriame stovėję net dvylika bažnyčių. Grybiškių kaimas savo pavadinimą gavęs nuo jo apylinkėse stūksančių grybingų miškų. Popietės dalyviai vardindami žinomus ir girdėtus kaimų pavadinimus išsiaiškino, kad tik vienas Jonas gyvena Dimitriškių kaime, kiti – Zarasų miesto gyventojai. Vieningai nutarė, kad reikia sukurti legendą apie Jono kaimo pavadinimo kilmę.

Meda pradėjo kurti legendą apie berniuką Dimą. Tėja, Brigita, Jonas, Leonardas tęsė pasakodami apie berniuko lankymąsi miške renkant grybus, uogas, vis sutinkant voveraitę traškinančią šakas. Mokytoja Renata pratęsė pasakojimą Dimos draugę voveraitę pavadinusi Tryške. Vaikai nutarė, kad sujungę Dimos ir Tryškės vardus gautume Dimitriškes, džiaugėsi sukurta legenda.

Lietingą trečiadienį vyko pažintis su Dusetomis, švenčiančiomis savo 500-ąsias metines ir pelniusiomis mažosios Lietuvos kultūros sostinės vardą. Pasiklausę legendų apie Dusetų miesto vardo atsiradimą, apie plačiai žinomo Sartų ežero kilmę, dalyviai susipažino su šiuo kraštu virtualiai. Naudodamiesi Zarasų krašto lankytinų vietų virtualiu gidu surado Sartus, poeto P. Širvio gimtinę, jo vardo skverą, užsuko į kalbininko K. Būgos tėviškę, surado kitų žinomų šio krašto žmonių vardus.

Rugpjūčio 28 d. programos dalyviai keliaus dar nelankytomis Zarasų krašto apylinkėmis.

Zina Černovienė, Zarasų viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Nuotraukos bibliotekos savanorių

Pažintis su Salaku ir Dusetomis interaktyviai