Su stovykla atsisveikino keliaudami

stovykla

Visi sutiks, jog turbūt nieko nėra geriau už keliones ir naujus įspūdžius, tad beveik trisdešimt stovyklautojų iš „Židinio“ bibliotekos išsiruošė į linksmą pažintinę pramoginę išvyką po Kėdainius bei Kauną.

Pirmiausia užsukome į Kėdainiuose esantį vieną moderniausių fabrikų Lietuvoje – „Vikeda“, kur jau 22 metus gaminami skanieji „Dadu“ ledai. Specialiai ekskursijoms įrengtame kambaryje vaikai išgirdo ledų atsiradimo istoriją, susipažino su visomis ledų rūšimis. Pasirodo, populiariausi yra tradiciniai – vaniliniai, šokoladiniai ir karameliniai ledai, nors fabrikas gamina ir egzotiškesnius – mėtų, beržų sulos skonio ar su avižomis. Yra sukurti ir specialūs funkciniai ledai veganams, laktozės ar pieno netoleruojantiems, ar nevartojantiems cukraus žmonėms. Vaikams labiausiai patiko neseniai atsiradę egzotiškos išvaizdos, akį traukiantys ir liežuvius nudažantys juodos, žalios ir mėlynos spalvos ledai, kurie, pasirodo, nudažyti natūraliomis medžiagomis – medžio anglimi, liucernos augalu bei jūros dumbliais. Stovyklautojams smalsu buvo sužinoti, kur atsiduria nekondicinės porcijos, ar darbuotojai gali nevaržomai valgyti ledus ir daug kitų įdomybių. Tuomet, tinkamai apsirengę, užsidėję antbačius, kepures ir chalatus, vaikai pateko į cechą, kur stebėjo ledų gamybos ir pakavimo procesą, pajuto, kaip šalta šaldytuve, kur laikomi ledai. Na ir žinoma, paragavo dar šiltų, ką tik pagamintų ledų, kurių negausi niekur kitur, tik fabrike.

Sekanti stotelė – Kaune įsikūręs naujos kartos edukacinis pramogų centras „Curiocity“. Pagal koncepciją „žaidžiu – žinau“ sukurtame didžiausiame Baltijos šalyse mieste smalsiems vaikams veiklos netrūko: atrodo eini, skaitai, bandai, o pramogos vis nesibaigia. 

Čia stovyklautojai pasinaudojo kiekviena proga žaisti, patirti, sužinoti, pajausti: aplankė ir išbandė spalvų, garsų, gamtos jėgų, žmogaus kūno, emocijų pažinimo, maisto, ūkio, statybų ir dizaino ar kosmoso temines erdves.

Didžiausio vaikų susidomėjimo sulaukė milžiniška žmogaus nosies ir ausies imitacija, kur galėjai pačiupinėti nosies plaukus, milžiniškų ausų krapštuku išvalyti ausis. 

Kai rodėsi jau galva ima suktis nuo atradimų, vaikai išbandė kliūčių ruožą virš degančios ugnikalnio lavos, lipo į liepsnojantį namą gelbėti katinuko, nusileido milžiniška čiuožyne ar gaisrininkų stulpu.

Integruotos žaidybinės, edukacinės veiklos bei aktyvios pramogos sudarė sąlygas stovyklautojams imituoti realaus gyvenimo situacijas, sužinoti naujų dalykų apie juos supantį pasaulį, gamtos reiškinius, įvairias profesijas, veiklas, mokslo sritis ir juos pačius.

Namo visi grįžo nuvargę, tačiau kupini geriausių įspūdžių.

Parengė Indrė Rapkevičienė, Panevėžio miesto savivaldybės viešoji biblioteka