Režisierė A. Marcinkevičiūtė pristatys filmą apie dailininkę N. Saukienę

Nomeda Saukienė tapo
Data:2019-08-08
Laikas:16:00
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Kviečiame į susitikimą su režisiere Agne Marcinkevičiūte. Sukūrusi ne vieną filmą apie visiems puikiai žinomus Lietuvos šviesuolius, šį kartą autorė pristatys juostą apie tylią, nuo bohemos šurmulio ir visuomenės dėmesio nutolusią dailininkę Nomedą Saukienę. Susitikimo metu bus rodomas naujausias režisierės filmas „Iš kur tas švytėjimas?“ (2018 m. trukmė 53 min.)

Šis A. Marcinkevičiūtės filmas – tai tapytojos N. Saukienės kino portretas, neįprastu rakursu aktualizuojantis žmogaus pašaukimo temą. Pasak režisierės, Nomeda yra toli nuo menininkų sambūrių, manifestų, feminizmo šūkių… Jos kelias ramus, kantrus: moterystė, motinystė, dabar – jau stebint pirmuosius anūkės žingsnius. O kūryba nedideliame Dusetų miestelyje, garsaus menininko Šarūno Saukos pavėsyje, vyksta tada, kai lieka laiko… „Nė vienas paveikslas nevertas vaiko ašaros“ – taip kalba Nomeda, o jos paveikslai – metafizinės šviesos nutvieksti natiurmortai. Tai trapus pasaulio grožis.

A. Marcinkevičiūtės filmografijoje daugiau nei dešimt filmų. Dauguma iš jų dokumentiniai, pasakojantys apie iškilius Lietuvos menininkus – Romualdą Granauską, Jurgį Kunčiną, Justiną Marcinkevičių ir kitus. 2006 m. režisierė buvo apdovanota Lietuvos kinematografininkų sąjungos premija už filmą „Laiku spėjome pasikalbėti“. 2008 m. jai buvo įteikta Lietuvos meno kūrėjų asociacijos premija.

Šis renginys yra iš bibliotekos vykdomo Valstybės kultūros ir meno premijų laureatų kūrybos sklaidos projekto, iš ciklo „Literatūros ir kino ketvirtadieniai”.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.