Praktika bibliotekoje – žinių ir įgūdžių šaltinis

Joana Lapinskaitė

Dažnas jaunuolis po mokslų skuba save išbandyti darbo rinkoje. Tik darbdaviai ne itin palankiai žiūri į visiškai „žalius“ darbuotojus. Ankstesnė praktikos ar savanorystės patirtis darbinantis tampa dideliu pliusu. Vis dažniau ir bibliotekoje sulaukiame žingeidžių, darbščių jaunų žmonių, kurie nori pasisemti vertingos patirties ir ne vien bibliotekininkystės srityje. Šiuolaikinėse bibliotekose darbo apstu IT specialistams, rinkodaros žinovams, grafiniams dizaineriams ir kitiems specialistams. Dalinamės šią vasarą bibliotekoje praktiką atlikusios lietuvių kalbos ir reklamos studentės Joanos Lapinskaitės įspūdžiais.

Vasara bibliotekoje – kai kas rytą kulniuoti į praktiką vienas malonumas

Nors atėjus vasaros atostogoms norisi keliauti ar kaitintis prieš saulutę, dažnam tobulėti ir naujų žinių bei įgūdžių įgyti siekiančiam jaunuoliui to neužtenka. Todėl ir aš, išvydusi skelbimą apie Panevėžio miesto savivaldybės jaunimo reikalų tarybos (JRT) organizuojamą užimtumo projektą „Vasaros praktika“, sumaniau jame dalyvauti.

Esu Joana Lapinskaitė, šiuo metu Vilniaus universiteto Kauno fakultete studijuoju lietuvių filologiją ir reklamą. Vasaros atostogų metu grįžusi į gimtąjį Panevėžį atlikau trijų savaičių trukmės savanorišką praktiką Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje.

Vos prasidėjus praktikai, buvau supažindinta su įvairių bibliotekos skyrių veikla. Darbuotojos maloniai aprodė ir papasakojo apie įstaigos erdves, – net ir tas, į kurias eilinis skaitytojas neįleidžiamas. Išsiaiškinau, kaip knygos restauruojamos ir atnaujinamos knygrišykloje, kokių leidinių kaupiama saugykloje, kaip vyksta naujų knygų įsigijimo procesas, kam reikalingi Mainų ir atsarginis fondai bei daug kitų įdomybių.

Bibliotekoje kelias dienas atlikau atidumo ir tikslumo reikalaujantį darbą – Kazimiero Barėno asmeninės bibliotekos skaitykloje atrinkinėjau lietuvių kalba išeivijoje išleistas knygas. Daugiausia laiko – beveik tris savaites – redagavau portalo „Panevėžio kraštas virtualiai“ skilties „Panevėžio istorijos puslapiai“ straipsnius. Tai itin naudinga veikla, nes taisydama rašybos, skyrybos, gramatines klaidas, tobulindama stilių, galėjau pritaikyti studijų metu įgytas žinias. Be to, skaitydama straipsnius daug sužinojau apie XX amžiaus Panevėžį: tuo metu mieste veikusias švietimo įstaigas, politines organizacijas, vykusius renginius, iš šio krašto kilusius poetus, rašytojus, kitus visuomenės veikėjus.

Paskutiniąją praktikos savaitę turėjau galimybę apsilankyti Juozo Miltinio palikimo studijų centre, įsikūrusiame Algirdo gatvėje. Jo patalpos – tai butas, kuriame režisierius gyveno 1983–1994 metais.

Centro vedėjos Angelės Mikelinskaitės vestos ekskusijos metu apžiūrėjau J. Miltinio rankraščius, asmeninius daiktus, išvydau meno kūrinių kolekciją, sukauptą gausią biblioteką, klausiausi spektaklių repeticijų garso įrašų. Ekspozicijų salėje šiuo metu vyksta Bronės Mingilaitės-Uogintienės tapybos darbų paroda, už jos – nusidriekusi laiko juosta, žyminti svarbiausius J. Miltinio gyvenimo laikotarpius. Lankytojai patalpose gali išvysti daug net ir labai retų nuotraukų, dokumentų: saugoma režisieriaus tėvų fotografija, motinos laiško kopija. Ekspoziciją užbaigia J. Miltinio režisuotam spektakliui „Volponė“ („Sukčiaus testamentas“) skirta instaliacija, vaizuojanti, kokį poveikį vaidinimo metu daro apšvietimas. Juozo Miltinio palikimo studijų centre ne tik vykdomos ekskursijos ir eksponuojamos parodos. Čia organizuojama įvairių renginių, vedamos pažintinės edukacijos, centro darbuotojai užsiima projektine veikla, tyrinėja J. Miltinio paveldą, atradimus pristato mokslinėse konferencijose, rašo straipsnius.

Džiaugiuosi galėjusi kelias vasaros savaites praleisti Panevėžyje ir atlikti šią vasaros praktiką. Esu dėkinga mane kas rytą maloniai sutikdavusiai Regiono bibliotekų strateginės plėtros skyriaus vyriausiajai metodininkei Rūtai Juzėnienei ir kitoms darbuotojoms, kurių patikėta atlikau įvairių užduočių. Tikiuosi, kad Panevėžio G. Petkevičaitės-Bitės biblioteka toliau dalyvaus projekte „Vasaros praktika“ ir suteiks galimybę jaunuoliams tobulinti turimus įgūdžius, įgyti naujų gebėjimų bei susipažinti su būsimomis karjeros galimybėmis.

Joana Lapinskaitė

Jeigu ir jus domina savanorystė ar praktika bibliotekoje, daugiau informacijos rasite čia.