Knygų paroda „Paslapčių žemė – Žemaitija“

Paroda
Pradžia:2019-07-01 9:00
Pabaiga:2019-09-26 19:00
Vieta:Didžioji skaitykla
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Didžiojoje skaitykloje II veikia knygų paroda „Paslapčių žemė – Žemaitija“ (Žemaitijos vardo paminėjimui – 800 metų), kuri  supažindins su šiuo etnografiniu regionu, krašto istorija, kalba, kultūros paveldu.

Šiemet sukanka 800 metų, kai pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose buvo paminėtas Žemaitijos vardas. Žemaitija įvardinta Hipatijaus kronikoje, aprašant Haličo-Voluinės didžiųjų kunigaikščių ir Lietuvos taikos sutartį, kurioje minimi ir du žemaičių kunigaikščiai Erdvilas (Gerdvilas) ir Vykintas. Tokia sutartis įpareigoja Lietuvos ir viso pasaulio žemaičius paminėti šią datą. LR Seimas 2019-uosius paskelbė Žemaitijos metais.

Žemaitija yra istorinė, etnografinė ir geografinė Lietuvos dalis. Tai vienas slėpiningiausių Lietuvos kraštų. Gyvendami gamtos apsuptyje, žemaičiai ilgai išlaikė senąsias tradicijas, senąjį tikėjimą, todėl dar ir dabar kalbama, kad Žemaitijos raistuose klaidžioja velniai ir laumės, o apie žemaičių būdą ir polinkį visuomet elgtis „savaip“ ir šiandien sklinda legendos.

Žemaičiai iki šiol išlaikė savo dialektą, papročius, tradicijas. Net kitame pasaulio krašte gyvenantį žemaitį iškart pažinsi, kai jis prabils savo tarme.

Žemaitija turi daug įdomių lankytinų vietų, todėl būtina jas aplankyti, kad suprastum kokia graži ši Lietuvos dalis.

Sudominusią knygą galėsite pasiimti į namus.

Gražios kelionės su knyga po Žemaitiją.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.