Kartu su pasaka

Kartu su pasaka

Birželio 27 d. Vaikų literatūros ir edukacijos skyriaus erdvės prisipildė vaikiško šurmulio. Į literatūrinę-kūrybinę popietę „Kartu su pasaka“ rinkosi jaunieji bibliotekos lankytojai norintys susidraugauti su pasaka.

Renginį pradėjome nuo klausimo kas yra – pasaka ir ko ji moko? Vaikai pasakojo ką žino apie šį literatūros žanrą, kuo lietuvių liaudies pasakos skiriasi nuo literatūrinių pasakų.

Šiandien pasakos vis rečiau skaitomos, prioritetas teikiamas vaizdinėms priemonėms, kurios kaip gardus patiekalas yra patiekiamas ant lėkštutės su visais personažais, jų atvaizdais, charakteriais, todėl čia vaizduotei  lieka labai mažai vietos. Renginio metu siekėme, kad ši jaunųjų bibliotekos bičiulių kelionė po stebuklingą pasakų pasaulį padėtų patirti įvairių nuotykių ir įspūdžių, skatintų svajoti, būtų puiki, maloni ir nieko nekainuojanti pramoga. Juk taip svarbu, kad vaikai ilgiau tikėtų geraisiais burtininkais ir stebukladarėmis fėjomis ir, kad piktadarius, raganas ir slibinus iš tikrųjų galima nugalėti.

Garsinius pasakų skaitymus  pradėjome pokalbiu apie žinomas ir labiausiai vaikų mėgstamas pasakas. Prisiminėme garsiausių pasaulio pasakų kūrėjų H. K. Anderseno, Brolių Grimų, Šarlio Pero populiariausias pasakas: „Coliukė“, „Mergaitė su degtukais“, „Raudonkepuraitė“, „Snieguolė“, „Pelenė“ ir kt. Vėliau visi susikaupę klausėsi bibliotekininkių skaitomos pasakos „Trys paršiukai“ bei atsakė į pateiktus klausimus iš šios pasakos.

Renginio dalyviai noriai dalijosi mintimis apie šių pasakų herojus bei jų patirtus nuotykius, aptarė ko pamoko kiekviena pasaka. Pasiskirstę į dvi komandas ( mergaitės prieš berniukus) lenktyniavo ir pasitikrino savo greitumo bei atidumo gebėjimus dėliodami pasakėles su kubeliais. Vėliau atliko kūrybinę užduotį – piešė įsimintiniausią perskaitytos pasakos veikėją, o patys drąsiausi pasekė savo sukurta pasaką.

Jau senai įrodyta, jog pasakų nauda yra didžiulė. Albertas Einšteinas yra pasakęs „Jei norite, kad vaikai būtų protingi – skaitykite jiems pasakas, jei norite, kad jie būtų labai protingi – skaitykite labai daug pasakų“.

Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos Vaikų literatūros ir edukacijos skyriaus informacija

Nuotraukos Lalezer Varbliauskienės