Fotografijų paroda „Stasys apie STASĮ“

Exhibition Stasys apie Stasį
Pradžia:2019-07-02 17:00
Pabaiga:2019-08-06 18:00
Vieta:II a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Bibliotekos II aukšto erdvėse eksponuojama panevėžiečio fotomenininko Stasio Povilaičio fotografijų paroda „Stasys apie STASĮ“, skirta menininko Stasio Eidrigevičiaus 70 metų sukakčiai.

STASYS – taip  pasirašo dailininkas  Stasys  Eidrigevičius ant  savo darbų. Po šiuo  vardu  slepiasi  nuostabių  ekslibrisų  kūrėjas, dar  įspūdingesnių plakatų  autorius,  piešėjas,  tapytojas,  knygų  iliustratorius,  skulptūrų, performansų  ir instaliacijų  meistras, fotografas, teatro  dailininkas, scenografas, režisierius  ir net rašytojas, parašęs panevėžiškių tarme poemą ,,Giedanti  gaidžio  galva‘‘.

Stasys Eidrigevičius gimė 1949 m. Mediniškių kaime, Pakruojo rajone. Augo  Lepšių  kaime, Panevėžio  rajone. 1968 m. baigė Kauno S. Žuko taikomosios dailės technikumą, 1973 m. Valstybinį dailės institutą (dab. Vilniaus dailės akademija). Nuo 1980 m. menininkas gyvena Varšuvoje, bet  aktyviai  dalyvauja  ir Lietuvos  meniniame  gyvenime.

Įvairiose šalyse yra surengęs daugiau kaip 100 individualių parodų, kuriose eksponavo paveikslus, grafikos darbus, ekslibrisus, plakatus, miniatiūras, pasteles, fotografijas. Ne viena tautiečių karta yra užaugusi su S. Eidrigevičiaus iliustruotomis pasakų knygomis. Menininkas yra Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos (2001) ir daugybės tarptautinių premijų laureatas. 2000 m. S. Eidrigevičius yra apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino 4-ojo laipsnio ordinu. Japonijos Otaru mieste veika jo vardo muziejus – „Hiroko Mori & Stasys Museum“. Pasaulinio garso menininko vardu Panevėžyje šiuo metu kuriamas modernus „Stasio Eidrigevičiaus menų centras“ (SEMC).

Šių metų  liepos  24 dieną  menininkui  multifunkcionistui S. Eidrigevičiui sukanka  70 metų. Ta  proga  fotografas Stasys  Povilaitis  parengė  20 fotografijų  parodą  ,,Stasys  apie  STASĮ“. Pasak fotografo, šią parodą sumanęs, nes yra dailininko  meno  gerbėjas. Kai  1989 m.  režisierius  Saulius  Varnas  jį supažindino  su  S. Eidrigevičiumi, pradėjo  fotografuoti  nuo  pirmos  pažinties  minutės. Dailininkui  atvykus  į  Panevėžį  ar  kitą  Lietuvos  miestą rengti parodų, susitikti su artimaisiais, bičiuliais, S. Povilaitis  tuos  susitikimus  įamžindavo fotoaparatu.  Taip susidarė fotografijų  kolekcija. 

Bene pirmą kartą Lietuvoje atidaroma tokia pasaulinio garso dailininkui S. Eidrigevičiui skirta paroda, kurioje daugiausia vietos skirta dokumentinei fotografijai. Parodos autorius džiaugiasi, kad jam pavyko įamžinti menininką su jam brangiais žmonėmis: šeimos nariais, bičiuliais. Fotoaparatu užfiksuotos akimirkos vertingos tiek menine, tiek pažintine prasme, nors pats fotografijų autorius linkęs pabrėžti pastarąjį aspektą.

„Meniškumo daugiau galima rasti S. Eidrigevičiaus gimtajame Lepšių kaime darytuose portretuose. Iš daugybės kadrų parodai stengiausi atrinkti tuos, kurie dokumentiškai atspindi menininko gyvenimą“,– teigia fotografas, prioritetą teikęs juodai baltai fotografijai ir tik vieną pasirinkęs spalvotą tarsi simbolišką pasveikinimą.

S. Povilaitis, išgarsėjęs kaip arklių fotografijos meistras, pastaraisiais metais parodė turįs savo archyvuose užslėptų lobių, kurie inspiravo kitokio pobūdžio parodas: portretų, siurrealistinio fotopasakojimo… Fotografo gyvenime visad ypatingą vietą užėmė režisierius Juozas Miltinis ir jo teatras. Įdomu, kad ir su S. Eidrigevičiumi  susipažino prie Panevėžio dramos teatro, vėliau supažindino jį su Maestro J. Miltiniu, o tolesnis jų bendravimas visiems suteikė vertingų patirčių.

S. Povilaitis nuo 1989 metų yra Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys. 2005 metais jam buvo suteiktas meno kūrėjo statusas. Yra surengęs 15 personalinių parodų įvairiuose Lietuvos miestuose ir Varšuvoje (Lenkija).

Išleido fotografijų albumus: ,,Fotografijos“ (Vilnius, 2002), ,,Aberacijos“ (Panevėžys, 2010). Darbai spausdinami Lietuvos fotomenininkų sąjungos metraštyje „Lietuvos fotografija: vakar ir šiandien“, fotoalbume „Lietuvos spaudos fotografija“.

Pelnė apie 15 apdovanojimų, iš jų svarbesni:

  • 2018 m. konkursas „Lietuvos spaudos fotografija“, temos ,,Gamta ir jos apsauga“ nugalėtojas,
  • 2015 m. Panevėžio tarptautinė fotografijos bienalė ,,Žmogus ir miestas“, II vieta,
  • 2012 m. Baltijos šalių geriausias gyvūnų fotografas,
  • 2008 m. konkursas „Lietuvos spaudos fotografija“, temos ,,Pramogos“ nugalėtojas.

Paroda veiks iki rugpjūčio 6 d.

Fotografijų paroda – renginys iš bibliotekos vykdomo projekto „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje”, skirto Pasaulio lietuvių metams.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

LTK_Logotipas Panevezio-miesto-savivaldybe logo

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.