Roko Valuntonio koncerto akimirkos

Rokas Valuntonis

Minia muzikos mylėtojų suplūdo į fortepijono virtuozo Roko Valuntonio rečitalį Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje. Melomanai juokavo, kad ateiti į tokį renginį negali sutrukdyti jokie karščiai ar liūtys. „Jaučiuosi Panevėžyje kaip savoje šeimoje, man čia jauku“, – publikai sakė garsus pianistas, buvęs panevėžietis, šiuo metu gyvenantis Londone.

Atlikėjas koncertuodamas Panevėžyje jautė didelę atsakomybę, nes čia jo klausė ir pirmoji fortepijono mokytoja Gražina Beleckienė, ir kiti muzikos pedagogai, po koncerto savo mokiniui nešykštėję pagyrimų.

Koncerte R. Valuntonis pakerėjo klausytojus ne tik nepriekaištingu meistriškumu, bet ir nepaprastu artistiškumu, giliu įsijautimu į muzikos kūrinį, kurių kiekvienas buvo atliktas su stipriu jausmu ir ypatingu spalvingumu.

Prestižinės Londono agentūros „City Music Foundation“ artistas savo programai parinko P. Čaikovskio,  F. Chopino, A. Skriabino, D. Scarlatti, C. Debussy,  F. Liszto kūrinius. Charizmatiškasis atlikėjas su kūriniais publiką supažindino per savo išgyvenimų prizmę, per asmenines istorijas.

Programa, kurią panevėžiečiai palydėjo ovacijomis ir šūksniais „bravo“, jau sulaukė didžiulio pripažinimo Anglijoje ir Ispanijoje, tarptautiniame Campillos pianistų konkurse, kuriame lietuvis pianistas buvo apdovanotas aukso medaliu ir specialiu publikos prizu.

Baigęs Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, prof. Aleksandros Žvirblytės klasę, vėliau tobulinęsis Sibelijaus akademijoje (Helsinkis, Suomija), prof. Eero Heinonen klasėje, mokęsis pas Eugen Indjic Paryžiuje, R. Valuntonis dabar pats dirba dėstytoju Londone. Savo patirtį, skirtingas stilistikas pianistas suvienijo į vieną visumą ir perteikė rečitalio programoje.

R. Valuntonis yra koncertavęs beveik visoje Europoje ir Japonijoje. Šio koncertinio sezono metu jis rengia rečitalius Ispanijoje, Nyderlanduose, Lietuvoje, Jungtinėje Karalystėje, Belgijoje, planuoja koncertuoti Kinijoje.

Fortepijono virtuozo R. Valuntonio rečitalis – renginys iš Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos vykdomo projekto „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje”, skirto Pasaulio lietuvių metams, programos.

Rūtos Šulskytės nuotraukos