Bus įteikta Petro Būtėno premija

Bronius Dobrovolskis
Data:2019-06-13
Laikas:15:00
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Bibliotekoje vyks kalbininko, pedagogo Petro Būtėno (1896-1980) ir jo mokinės Aleksandros Kalvėnaitės-Kazickienės (1920-2011) atminimą įamžinančios premijos įteikimo šventė.

2019 m. premijos laureatas – Lietuvos pedagogas, kalbininkas, lietuvių kalbos vadovėlių autorius doc. dr. Bronius Dobrovolskis. Premija skiriama už reikšmingus mokslo ir mokslo populiarinamuosius bei mokomuosius darbus, atitinkančius pagrindines Petro Būtėno veiklos sritis (akcentologija, dialektologija, leksikologija ir leksikografija, tautosaka, kraštotyra, mokyklinė lituanistika), ir lituanistinės veiklos organizavimą.

Šią premiją 2018 metais įsteigė Kazickų šeimos fondas ir Lietuvių kalbos draugija. Premija siekiama įamžinti kalbininko, pedagogo, tautosakinininko, kraštotyrininko Petro Būtėno (1896–1980) ir jo mokinės, kultūrinės ir lituanistinės veiklos mecenatės, Aleksandros Kalvėnaitės-Kazickienės (1920–2011) atminimą.

Šventėje dalyvaus kalbininko Petro Būtėno šeimos atstovai, žymūs lietuvių kalbininkai, Kazickų šeimos fondo atstovai, Lietuvių kalbos draugijos nariai. Koncertuos Pasvalio kultūros centro folkloro ansamblis „Rags“.

Kalbininkas, tautotyrininkas, vertėjas, pedagogas Petras Būtėnas – viena iškiliausių tarpukario Panevėžio asmenybių. Lietuvių kalbos tarmių, prielinksnių, vietovardžių tyrinėtojas, prisidėjęs prie lietuvių kalbos žodyno rengimo, parašęs kirčiavimo vadovėlį. Jis taip pat buvo Aleksandros Kazickienės lietuvių kalbos ir literatūros mokytojas Panevėžio mergaičių gimnazijoje. 2002 m. jo garbei Aleksandra Kazickienė įsteigė literatūrinę premiją. Ši premija gražiai papildė kitus jos sumanymus, skirtus lituanistikai ir lituanistiniam švietimui. Ją yra pelnę žymūs Lietuvos kalbininkai, lietuvių kalbos tyrinėtojai, puoselėtojai.

2011 m. mirus A. Kazickienei, premija nebebuvo kam rūpintis. Nuo 2018 m. premija atgimė šiek tiek pasikeitusiu pavadinimu ir turėdama naujus steigėjus.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos inf.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.