Sąžiningos konkurencijos renginys

Sąžiningas verslas ir užtikrinta konkurencija. A. Pranckevičius ir A. Lukoševičiūtė

Įdomi ir aštri diskusija išsirutuliojo Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje vykusiame Europos Komisijos vykdomos kampanijos „ES drauge saugiau“ renginyje „Saugus verslas ir užtikrinta sąžininga konkurencija“. Bibliotekos direktorė Jurgita Bugailiškienė pasidžiaugė, kad bibliotekos erdvėse vyksta įvairūs renginiai, kuriuose galima susitikti, bendrauti, diskutuoti, gauti vertingų žinių.

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius pristatė komunikacijos kampaniją „ES drauge saugiau“, kuri vyksta visose Europos Sąjungos šalyse. „Pasirinkome saugumo temą, nes tai tokia tema, kuri europiečiams rūpi. Neturint saugumo jausmo atsiranda baimės, susipriešinimo, nesusikalbėjimo jausmas“, – teigė vadovas.  Kalbėta, kas pastaruoju metu kelia nesaugumo jausmą, kaip žiūrima į šiuos iššūkius, kaip bandomos spręsti problemos, kaip diskutuojant įvairiomis temomis aiškėja, ar pakankamai daro miestai, valstybės, ES, kad žmogus jaustųsi saugus, ir kaip atsiranda svarbūs pozityvūs sprendimai bei pokyčiai. Pasak A. Pranckevičiaus, Europos iššūkis einant į šiuos Europos Parlamento rinkimus, ar mes galime išlaikyti aukščiausią standartą pasaulyje maisto, vandens, aplinkosaugos srityse.

Renginio iniciatoriai provokavo diskusiją, ką reikėtų daryti, kad verslas būtų saugus, kad vartotojai jaustųsi saugūs. Dalyviai į verslo temą  pažvelgė įvairiais rakursais. Daug vertingos informacijos pateikė Konkurencijos tarybos Teisės ir konkurencijos politikos grupės vyr. specialistė Agnė Lukoševičiūtė pranešime „Konkurencijos teisės aktualijos: sąžiningą konkurenciją gali riboti ir valstybė, ir privatus verslas. Ką būtina žinoti, siekiant išvengti atsakomybės už konkurencijos pažeidimus?“, sulaukusiame daugybės klausimų ir pasvarstymų.

Saugus verslas ir užtikrinta sąžininga konkurencija – Lietuvos realybė ar siekiamybė? Kaip pakito šalies verslas įstojus į Europos Sąjungą? Kas padeda užtikrinti sąžiningą konkurenciją ir kur dar reikia tobulėti? Atsakymų į šiuos klausimus ieškojo diskusijos dalyviai.

Verslininkai Robertas Pretkelis ir Miglė Gruzdenė pasidalijo savo patirtimi sprendžiant verslo problemas. Dvylikos metų kovos su įvairiomis institucijomis prireikė dėl automobilių aikštelės ženklinimo. Atkaklūs  verslininkai nenuleido rankų, dėjo visas pastangas, pagaliau teismas įrodė, kad jie buvo teisūs. Tik tuomet didelių nuostolių jų verslui atnešusi istorija baigėsi.

Diskusiją moderavo Viktorija Polzunovaitė.

Renginio metu pristatyta Europos Komisijos atstovybės išleista knyga „Žmonės, kurie saugo Europą“. Visi dalyviai galėjo susipažinti ir su kitais Europos komisijos išleistais leidiniais.