Poezija skambėjo įvairiomis kalbomis

Poezijos pavasaris 2019

„Įkvepianti aplinka, nuostabu skaityti eiles po šimtamečiu ąžuolu, būti gamtos apsuptyje“, – taip kalbėjo poetai, susibūrę į „Poezijos pavasario 2019“ renginį J. Urbšio sodyboje (Čiūrų k., Zaosės vnk., Panevėžio r.). Gausiai susirinkę poezijos mylėtojai šįkart gavo galimybę ne tik paklausyti poetų Dimitrio Angelio (Graikija), Elenos Karnauskaitės, Rimgaudo Graibaus, kurie dalyvavo festivalio programoje, bet ir gausaus būrio vietinių bei iš kitų miestų atvykusių poetų. Kai kurie jų turintys solidžią kūrėjų patirtį, jų poezija skambėjo lietuvių, lenkų, rusų kalbomis. Savo kūryba dalijosi Trečiojo amžiaus universiteto Panevėžio fakulteto dalyviai. Jų skaitymai tapo gražia įžanga.

Viena „Poezijos pavasario 2019“ sudarytojų, vertėja Elžbieta Banytė, pristačiusi graikų poeto Dimitrio Angelio kūrybą, teigė nepaprastai susižavėjusi renginiu Juozo Urbšio tėviškėje, jaukumu ir gamtos grožiu, kuris visus atgaivino po įtempto renginių maratono. Poezijos skaitymus dainomis įrėminęs aktorius, bardas Gediminas Storpirštis ragino nepamiršti poeto Justino Marcinkevičiaus, kuris buvo „Poezijos pavasario“ Lietuvoje  kvėpėjas ir pradininkas. Nuoširdžiais klausytojais žavėjosi poetas Rimgaudas Graibus, kuris ką tik atšventė solidų aštuoniasdešimtmečio jubiliejų. Kiekvieną renginio svečią įdomiai pristatė šio renginio vedėja, literatė Elvyra Pažemeckaitė. Svečius sveikino Seimo narys Povilas Urbšys, graikų poetui Dimitrio Angelio dovanojęs lietuviškos duonos.

Savo mintimis apie renginį dalijosi jaunieji autoriai, Panevėžio moksleiviai, projekto „Jaunųjų kūrėjų galimybių tribūna NEVĖŽIS” nariai. „Vyturio“ progimnazijos mokiniams Kotrynai, Aironui, Juliui, Agnei šie skaitymai įdomūs buvo dėl poetų gausos ir įvairovės, dėl eilių užsienio kalba, dėl išsaugotos tradicijos kasmet rinktis po tuo pačiu ąžuolu.

Juozo Urbšio visuomeninės minties ir kultūros centro vadovas Arnoldas Simėnas, aptaręs poezijos subtilumus ir centro vykdomus projektus, tradiciškai susirinkusius vaišino ypatinga, paties virta starkakojų sriuba ir Urbšynės pyragu.

Svečiai džiaugėsi galimybe apžiūrėti paskutinio tarpukario Lietuvos užsienio reikalų ministro Juozo Urbšio sodybą, susipažinti su čia įrengta ekspozicija.

 Iš šio renginio poetai išskubėjo savo kūrybos skaityti į Bistrampolio dvarą, kur yra kūręs žymusis lenkų rašytojas, Nobelio premijos laureatas Henrikas Senkevičius, kur vyksta įspūdingi muzikos festivaliai.