Gražiausių Čekijos knygų paroda

Gražiausios Čekijos knygos

Čekija gali didžiuotis knygos menu, kuris garsina šią šalį pasaulyje. Panevėžiečiai dabar turi retą galimybę susipažinti su paroda „Gražiausios Čekijos knygos“, kuri veikia bibliotekos Menų skaitykloje.

Šią parodą atidarė, svečius sveikino ir knygos menu džiaugėsi Čekijos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje J.E. ponas Vítas Korseltas, sakydamas, kad čia eksponuojamos skirtingų žanrų, bet labai aukšto meninio lygio knygos. Ambasadorius kalbėjo apie knygų leidybą Čekijoje, apie leidinių gausą ir įvairovę, apie tai, kad autorinė grožinė knyga – labai mėgstama ir vertinama. J. E. ponas Vítas Korseltas prisiminė „Poezijos pavasaryje“ dalyvavusios čekų poetės Silvos Fišerovos žodžius, kaip sudėtinga surasti leidyklą, kuri įgyvendintų knygos autoriaus lūkesčius. „Kadangi šioje parodoje matome daug gražiųjų čekiškų knygų, tai drįstu teigti, kad kiekvienam autoriui yra svarbu, kad jo knyga būtų išleista gražiai“, – sakė ambasadorius.

Panevėžio meras Rytis Mykolas Račkauskas teigė, kad knygų mugių, bibliotekų, knygynų lankytojų skaičius rodo, kad lietuviai myli knygas,  ir dėkojo Čekijos Respublikos ambasadai už suteiktą galimybę panevėžiečiams susipažinti su gražiausiomis čekų knygomis.

Apie draugystę su Čekijos bibliotekomis, apie bendradarbiavimo sutartį su Karlovy Varų biblioteka, apie bibliotekininkų darbo patirties pasidalijimą kalbėjo bibliotekos direktoriaus pavaduotojas Algimantas Skvereckas. Jis priminė, kad paroda „Gražiausios Čekijos knygos“ yra jau trečias Čekijos ambasados Lietuvoje renginys šioje bibliotekoje ir dėkojo už gražų bendradarbiavimą.

Parodą aptarė žymi Lietuvos grafikė, knygų iliustratorė, „Knygų šalies“ kūrybinės studijos sumanytoja ir šios parodos iniciatorė Sigutė Chlebinskaitė. Menininkė sakė, kad nuo studijų metų Čekijoje yra įsimylėjusi šį kraštą (studijavo Prahos taikomojo meno, architektūros ir dailės akademijoje).

 „Šiandien pakalbėkime apie įkritimą į knygas, kai pamiršti viską, kas sukasi aplink tave“, – sakė dailininkė, kalbėjusi apie knygos meną, kūrėjo misiją, apie Čekijoje nuo 1928 m. rengiamą gražiausių knygų konkursą ir didžiulę jo reikšmę knygos raidai.  S. Chlebinskaitė pristatė itin savitus ekspozicijos leidinius, stebinančius netikėtais sumanymais, vizualiniais sprendimais, net šokiruojančius.

Tarp eksponuojamų išskirtinių leidinių – šių metų Tarptautinės Bolonijos vaikų knygų mugės svarbiausio apdovanojimo „Ragazzi Award“ laureato Chrudošo Valoušeko raižiniais iliustruota knyga „Ponaičiukas, kauliukas, slyva, rąstas ir vėl ponaičiukas“ (leidykla „Baobab“).

Pasak menininkės, norint iš teksto sukurti tikrą knygą, reikia pereiti daug grandžių. Ir yra žmonių, kurie perka knygą, kurios negali perskaityti, nes nemoka kalbos, bet perka todėl, kad ta knyga yra labai graži. „Knyga yra kaip galerija, galima vaikščioti po jos puslapius, pajusti estetinį grožio jausmą ir užsimiršti“, –  citavo ji žymios knygų iliustratorės, H. K. Anderseno premijos laureatės Kvetos Pacovskos žodžius.

Ekspozicijoje eksponuojamos tos knygos, kurios išrinktos gražiausiomis Čekijos Respublikoje. Kasmetinį knygos meno konkursą rengia Čekų literatūros muziejus, Poligrafų sąjunga ir Bibliofilų sąjunga. Knygos, išleistos ir išspausdintos Čekijoje, vertinamos pagal grafinį knygos vaizdą, apipavidalinimą, poligrafijos kokybę ir iliustracijas.

Į parodos atidarymą susirinkę svečiai, tarp jų nemaža grupė mokinių iš Vytauto Mikalausko menų gimnazijos, turėjo galimybę patys tapti vertintojais, išrinkti jiems gražiausius leidinius.

Sigutė Chlebinskaitė atskleidė knygų leidybos paslapčių. Viena jų – teisingai pasirinkti popieriaus kryptį, nes nuo to priklausys knygos tvirtumas.

Renginį vedė bibliotekos kultūrinių renginių koordinatorė Vida Mikelevičiūtė.

Po renginio Čekijos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje J.E. ponas Vítas Korseltas ir ambasados darbuotoja Laura Vancevičienė buvo pakviesti į ekskursiją po biblioteką, supažindinusią svečius su pastato istorija, erdvėmis ir čia vykstančia veikla.